Причината е мощното земетресение в Япония през 2011 г.

Стотици видове морски обитатели са прекосили Тихия океан върху отломки, основно пластмасови, от вълните цунами след земетресението в Япония през 2011 г. и са пристигнали в САЩ. Това сочи проучване, публикувано в сп. "Сайънс", предаде БТА.

10 неща, които не знаете за океаните

Преселението на необичайните "автостопаджии" е най-мащабната и продължителна миграция на видове, документирана някога. Учените отчитат, че за периода между 2012 и 2017 г., изминавайки разстояние от над 7700 километра върху своеобразните "салове", в САЩ са пристигнали 289 вида морски "опортюнисти", чиито произход е проследен до Япония.

Сред пришълците, озовали се живи на различни брегове в САЩ, има риби, миди, червеи, голи охлюви, ракообразни. 

Риба еволюира, за да оцелява в замърсени води

Пристигането им може да се окаже проблем, ако пътешествениците се "внедрят" в САЩ и се превърнат в заплаха за местните видове.

"Това е нещо като екологична рулетка", казва ръководителят на изследването Джеймс Карлтън от колежа "Уилямс". Специалистът допълва, че ще минат години, преди да се установи дали пришълците се развиват добре в страната и застрашават оцеляването на местните видове. 

Инвазивните видове са сериозен проблем навсякъде по света, тъй като многобройни животни и растения процъфтяват на места, които не са техен роден хабитат. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.