Вижте как изглежда общината, която се противопостави на отделянето на Каталуния от Испания

Една малка област в Северна Испания стана известна извън пределите на страната покрай намеренията на Каталуния да обяви независимост. Жителите на Долината на Аран или Вал д’Аран (Val d’Aran) - район с 10 000 души население, обявиха, че ако автономната испанска област се отдели от Испания, на свой ред и те ще обявят независимост, но от Каталуния.

Въпреки че е част от Каталуния, планинската долина, която граничи на север и на запад с Франция, има свой език и култура, а местните не искат да бъдат обявявани за каталунци.

КРАСИВИ ГЛЕДКИ ОТ ВАЛ Д'АРАН ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ТУК

Интересно е, че сгушената сред Пиренеите полуавтономна община Вал д’Аран, има право на самоопределение според закон, приет през 2005 г. от каталунския парламент.

Самите жители на този планински район съзнават, че гласа им се чува рядко, но се гордеят с произхода си.

Ние сме малка точица на картата и често не ни обръщат внимание. Ще упражним обаче правото си да решаваме нашето бъдеще”, завява Мария Вергес Перес, заместник кмет на Виела, главното градче на Аранската долина.

Хората тук се чувстват много далеч от това, което се случва в Барселона“, категоричен е и ръководителят на аранското правителство Карлос Барера.

Истински туристически бум в Долината на Аран започва преди 20-ина години. До 80-те години на миналия век долината е труднодостъпна откъм Испания и остава скрита. Тя е единствената испанска долина в Пиренеите, обърната на север, към Франция, откъдето достъпът през вековете е бил по-лесен, а южнофренското влияние е ясно доловимо.

Британско издание: Банско е един от най-добрите ски курорти в света (ГАЛЕРИЯ)

Икономиката на Вал д’Аран е силно зависима от зимните спортове. Там се намира и най-популярният испански ски център Бакейра-Берет. Мнозина се опасяват, че отцепването на Каталуния от Испания ще нанесе удар върху туризма. Много от най-големите каталунски фирми вече обявиха, че местят офисите си извън областта заради политическата криза.

На ски между Атлантика и Средиземно море

Бакейра-Берет може да бъда описан като необятно море от планински върхове и спиращи дъха гледки. Пейзажът до голяма степен напомня на Рила и Пирин. Разположен в сърцето на Пиренеите, Бакейра-Берет се нарежда в топ 3 на най-големите ски центрове в Испания. Отдалечен е на почти еднакво разстояние от Средиземно море и Атлантическия океан и се радва на много добро заснежаване от декември до април.

Ски центърът обединява три отделни зони Бакейра (Baqueira),  Берет (Beret) и Бонаигуа (Bonaigua), които са свързани с лифтове и писти. И трите са част от красивата долина на Аран с богато културно минало.

Заедно със съседната долина Боѝ, Аран се слави с красивите си църкви от ХІ и ХІІ век с романска архитектура.

Топ 5 на най-слънчевите градове в света (СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК)

Една от най-специфичните черти на тази част от Иберийския полуостров е местният език – аранският, част от лингвистичното семейство на окситанския. Въпреки че е подложен на натиск от испанския и каталунския, той продължава да се практикува и да се учи в аранските училища като първи език.

Към комбинацията от идеални условия за ски, културно и езиково богатство трябва да добавим и още едно съкровище – уникалната кулинарна традиция.

Бакейра-Берет в цифри

От 6 декември 1964, когато официално e открит първият седалков лифт, Бакейра Берет се е променил до неузнаваемост и днес предлага 34 съоръжения в услуга на скиори и сноубордисти. Има 103 писти с обща дължина 155 км. От тях шест са зелени, 42 - сини, 39 – червени и 16 – черни. Изградени са и 7-километрово трасе за ски бягане; сноупарк и стадион за слаломни дисциплини; обширни площи за фрийрайд; 34 съоръжения (1 кабинков лифт, 19 седалкови, 7 влека, 7 подвижни пътеки) с общ капацитет 59 424 души на час. В курорта има и 629 оръдия за сняг.

Ето още някои интересни галерии за пътешественици:

Най-популярните туристически дестинации: Очаквания vs реалност

17 красиви кътчета на планетата, за които малко пътешественици знаят (ГАЛЕРИЯ ВИЖТЕ ТУК)

Топ 35 на най-атрактивните места за сватба (СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК)

Странностите на Китай

16-те най-опасни страни на света (СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК)

Най-скъпите имоти в света, обявени за продажба (СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК)

12 любопитни места на Земята, които никога няма да видите (РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА ТУК)

Остров, забранен за жени, влезе в списъка на ЮНЕСКО (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-красивите фонтани в света (ГАЛЕРИЯ ВИЖТЕ ТУК)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.