Кабинетът прие стратегия за борба с тероризма

Държавата срещу разпространението на радикален ислям у нас. Ще се въведе забрана за проповядване от чуждестранни духовници. Това е една от предложените законови промени, която съобщиха от кабинета след среща с шефовете на служби.

Данните показват, че до 2010 г. у нас не е имало нито едно дело за радикален ислям. От 2010-а досега те вече са 50. 

Държавата ще финансира религиите, за да спре екстремистите

Шумните дела за радикален ислям у нас се точат с години. И докато се чакат присъди, държавата готви строги мерки. Защото данни за проповедници от Ислямска държава у нас нямало, но имало друг проблем. 

„Хора, завършили в държави, в които уахабизмът и салафизмът са основна линия в исляма, подобни проповедници в България не са малко, дори са проблемно много”, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Затова чуждите проповедници у нас ще бъдат забранени, освен ако нямат специално разрешение. Иска се и въвеждането на забрана чужди граждани да бъдат начело на вероизповедания у нас. 

Оставиха в ареста свързвания с ИДИЛ Ахмед Муса

От мюсюлманското вероизповедание са изненадани от готвените промени.

„Искаме да осъзнаят ролята на Главното мюфтийство. Ние сме превенцията за ненавлизането на радикални елементи в държавата”, заяви Джелал Фаик, секретар на Главното мюфтийство.

Държавата иска да промени и правилата за финансирането на вероизповеданията. Слага се край на даренията.

„Практиката за безразборно финансиране на религиозните общности в България и чрез това финансиране прокарване на нетрадиционни религиозни практики, трябва да бъдат ограничени и в последствие окончателно преустановени”, заяви Красимир Каракачанов.

„Ако има споразумение между дадена държава и нашата родина, няма да има проблеми, но ако се спре външното финансиране, конкретно с Турция ние получаваме от тях, ако спре това финансиране, бъдете сигурни, че тогава ще дойдат хора с куфарчетата и тогава ще навлезе радикален ислям”, смята Джелал Фаик.

За издръжката на главното мюфтийство са нужни около 10 милиона лева, изчисляват от мюфтийството. Ако те бъдат намерени, нямало да има нужда от външно финансиране.

От държавата искат и вероизповедание да се учи само у нас, по програми изготвени от образователното министерство. Промените трябва да са факт до края на годината.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.