Причината - въпрос на депутат как преподават Brexit

Британските университети реагираха остро на искането на депутат да му обяснят как преподават Brexit на студентите си. Според много висши учебни заведения това питане може да е прелюдия към цензура, съобщи Reuters.

Бурните реакции около писмото на депутата, от което правителството се разграничи, показват напрежението в британското висше образование, където мнозина се безпокоят от решението на страната да напусне ЕС, отбелязва агенцията.

Борис Джонсън призова за ускоряване на преговорите за Brexit

Консервативният депутат Крис Хитън-Харис, който играе роля при организирането на гласуванията на управляващата Консервативна партия в парламента, изпрати писмото си до университетските ръководства. В него той моли да узнае имената на преподавателите в съответния университет, които преподават по европейски въпроси и по-специално за Brexit.

"Ще ви бъда много задължен да получа копие от конспекта и линкове към онлайн лекциите в тази област", добавя депутатът.

Рекорден брой британци съжаляват за Brexit

Заместник-ректорът на университета на Устър Дейвид Грийн заяви, че писмото го накарало да настръхне.

"Осъзнах, че това писмо, в което просто се иска информация, изглежда толкова безобидно, а всъщност е много, много опасно", се казва в негово изявление.

Грийн предположи, че е привлякъл вниманието със свое изказване, че иска по-добро споразумение за английските студенти в рамките на Brexit.

Лондон се подготвя и за неуспешен финал на преговорите с ЕС

Изпълнителният директор на сдружението на британските университети Алистър Джарвис заяви: "Тази молба е тревожен опит да се цензурира или оспори академичната свобода."

Редица университетски преподаватели разкритикуваха писмото, а министърът на образованието в сянка на опозиционните лейбъристи Анджела Рейнър го окачестви като "недопустимо".

Говорител на премиера Тереза Мей заяви, че Хитън-Харис е изпратил писмото в качеството си на депутат, а не като представител на правителството.

Иван Костов: 50% шансове за разпадане на ЕС

"Министър-председателката винаги е давала съвсем ясно да се разбере, че уважава свободата и независимостта на университетите и ролята, която играят в създаване на открити и стимулиращи дебати", заяви говорителят.

Впоследствие Хитън-Харис написа в Twitter: "За да съм напълно ясен, вярвам в свободата на словото в университетите ни и във воденето на открити и енергични дебати по Brexit”.

Великобритания е готова да излезе от ЕС и без споразумение

Около 90% от университетските преподаватели във Великобритания смятат, че Brexit ще се отрази отрицателно на британското висше образование, показва допитване от януари на синдиката на университетите и гимназиите.

Групата "Ръсел", в която влизат водещите британски университети, включително Оксфорд и Кеймбридж, заяви, че съдържанието на курсовете се решава от отделните учебни заведения и че всяка гледна точка върху Brexit ще се преподава.

Брюксел поиска от Лондон нови предложения за условията по напускане на ЕС

"Независимо дали преподавателите са подкрепили оставането в ЕС или напускането му на референдума, това няма никакво отражение върху умението им да водят стимулиращи мисленето курсове, които включват пълен набор от мнения и възгледи за отношенията ни с Европа", заяви отговарящата за политиката на Групата "Ръсел" Джесика Коул.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.