След Brexit и референдума в Каталуния има риск от ефекта на доминото, смята бившият премиер

Безспорно съществува риск от ефекта на доминото в ЕС след Brexit и референдума в Каталуния. Такова мнение изрази в предаването „Събуди се” бившият премиер Иван Костов. По думите му шансовете за разпадане на ЕС са 50%.

„Това е много сериозен процент. Става много осезаемо разграничението на страните на такива от ядрото и периферията, в която безспорно сме ние, и то в крайния ъгъл на периферията”, заяви Костов. „България ще председателства ЕС в много труден период”.

Барселона отлага независимостта, Мадрид отказва преговори

Според Костов най-тежкият проблем в момента у нас е „нападението върху собствеността, заграбването на собственост”.

Лондон поиска от ЕС да ускори темпото по преговорите за Brexit

„Започна от 2002 година и непрекъснато е практика в страната. Това е елиминиране на стария собственик и отнемане от него на неговите активи в полза на други лице. В България става с помощта на прокуратурата, държавната машина. Това е недопустимо”, заяви Костов. Той даде за пример заводът „Емко”. До решение по казуса се е случило благодарение на работниците и тяхната съпротива.

„Това е отстъпление”, заяви Костов. Според него министърът на икономиката не разбира какво причинява и не сме готови за еврозоната.

РЕШЕНИЕ ЗА "ЕМКО": Протестиращите договориха с Борисов изход от кризата

Що се отнася до войната между институциите, Костов заяви:

„Не знаем какво точно става зад кадър в този конфликт между институциите, виждаме само външната страна. Съдим за позициите им от медийните изяви на Борисов и Радев”.

Ако този конфликт не бъде преодолян преди председателството ни на ЕС, ще „докажем тезата на Кремъл, че България не е за Европейския съюз, а е част от руския свят”.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.