Това се случва 10 дни след проведения референдум за независимост на Каталуния

Испанското правителство отхвърли призивите за посредничество между Мадрид и Барселона. На извънредно заседание управляващите обсъждат как да отговорят на декларацията за независимост на Каталуния. Документът беше обявен от лидера на каталунците Карлес Пучдемон, но влизането в сила беше отложено. 

10 дни след проведения референдум за независимост на Каталуния, подложеният на силен натиск сепаратистки лидер в крайна сметка избра междинния път - непряко обявяване на независимост. В дългоочаквано изявление в местния парламент Карлес Пучдемон призова да му дадат мандат за разговори и да отложат независимостта с няколко седмици. 

Извънредно заседание на испанския парламент заради Каталуния

„Правителството и аз предлагаме на парламента да не приема декларация за независимост, а в следващите седмици да започне преговори, без които е невъзможно да бъде постигнато споразумение. Дълбоко убедени сме, че този момент изисква, не само да успокоим напрежението, но преди всичко да направим компромис, за да се придържаме към исканията на каталунския народ”, заяви лидерът на каталунците Карлес Пучдемон. 

Последва силно символична церемония по подписване на декларация за независимостта на Каталуния от Испания. 

Какво ще стане с независимостта на Каталуния?

Не закъсня и острата реакция от властите в Мадрид, които са категорични, че всякакъв диалог между демократи трябва да става в рамките на закона. 

„След като отиде твърде далеч и отведе Каталуния до най-високото й ниво на напрежение, президентът Пучдемон потопи областта в най-голямата несигурност. Речта му беше реч на човек, който не знае къде се намира, какво иска или с кого иска да върви. Правителството не може да признае за валиден Каталунския закон за референдума, защото той е забранен от Конституционния съд”, коментира вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария. 

Речта на Пучдемон успя да предизвика раздразнение и в собствения му лагер. Много от неговите привърженици очакваха ясно и категорично обявяване на независимост. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.