Депутатите задаваха въпроси на еврокомисаря Сесилия Малстрьом какво прави ЕС, за да се пребори с проблема

Сексуалният тормоз като общоевропейски проблем. Това обсъждаха депутатите в Европейския парламент на фона на световната кампания срещу сексуалните посегателства.

Депутатите задаваха въпроси на еврокомисаря Сесилия Малстрьом какво прави ЕС, за да се пребори със сексуалния тормоз.

Разкриха системни посегателства срещу жени и в Европарламента

„Статистиката сочи, че повече от 30 процента от жените са жертва на посегателство. Но статистиката не разказва личната история на тези жени и какво всъщност са преживели”, заяви Сесилия Малмстрьом, еврокомисар.

Дебатите са в светлината на кампанията срещу сексуалния тормоз #MeToo, която върви в интернет и в която се включиха милиони жени по целия свят, сред които известни актриси, спортиски и звезди от шоубизнеса. 

Половината британски жени - жертви на сексуален тормоз на работа

„Аз също съм била сексуално тормозена. Както милиони друго жени в цяла Европа. И мисля, че е крайно време да кажем ясно, че ние няма от какво да се срамуваме. Насилниците трябва да се срамуват. Трябва да приемем нови закони, които да се борят с този повсеместен проблем”, заяви Тери Райнтке, евродепутатка от Германия.

Знаели ли са Клуни и Деймън, че Уайнстийн е тормозил актриси? (ВИДЕО)

И докато Европарламентът дебатираше евентуални мерки, се появи информация, че самият парламент не прави достатъчно, за да се бори със сексуалните посегателства. Публикации в медии дадоха думата на няколко жени, които обвиняват служители на Европарламента в сексуален тормоз или дори изнасилване. Те твърдят, че проблемът е бил посрещнат с мълчание от институцията и не е бил разследван от независим орган.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.