Стихията взе три жертви в Бургаско

Продължава търсенето на изчезналата жена при наводнението в Бургаско. Междувременно обявиха ден на траур в Община Камено в памет на трите жертви от потопа. През нощта жандармерията е охранявала пострадалите села. В наводнените райони дежурят и аварийно-спасителни екипи. 

Бедствието в Бургаско скара управляващи и опозиция

Проливните дъждове продължиха близо денонощие, последва приливна вълна, а водата отнесе пътища и мостове. Десетки домове са наводнени.

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ: Три жертви на наводненията в Бургаско (ВИДЕО+СНИМКИ)

Седем каскадни язовира са със скъсани стени. Обявено беше бедствено положение. 

"Тези язовири са на отдалечени места и повреждането на стените им не влияе на човешкия живот и здраве. Окончателно становище ще дадат специалистите, след като извършат проверките. Тази е причината да не бъдат категоризирани като потенциално опасни. Към настоящия момент тече законодателна инициатива за промяна на категоризирането на язовирите”, обясни областният управител на Бургас. 

 

Регионалният министър: Инфраструктурата в наводнените райони е в трагично състояние

По думите му денонощно наблюдение на язовирите няма, а и такова не се налага. Периодично се осъществява контрол и се изпраща редовно информация за поддържането на ниски нива на водата в тях.

ОТ "МОЯТА НОВИНА": Наводненията през погледа на хората (ВИДЕО+СНИМКИ)

Все още е в сила бедственото положение в Община Бургас и Община Камено, а разчистването на щетите продължава. Предстои описване на щетите в пострадалите райони. Кметът на Бургас Димитър Николов ще внесе в общинския съвет искане за допълнителни средства за подпомагане на пострадалите.

„В 25 от къщите цяла нощ водата е изпомпвана. Допълнително сме реагирали на 17 сигнала. Това са основно собственици на домове, които са отсъствали. Чакаме още малко да се успокои обстановката и започваме почистването и на улиците, за да станат проходими”, обясни в „Здравей, България” кметът на Община Бургас Димитър Николов.

И днес няма да работи детската градина, защото нивото на водата все още е високо. Училището в Равнец ще работи, но това в Горно Езерово ще остане затворено.

В същото време пречиствателната станция в Горно Езерово край Бургас и депо за битови отпадъци са наводнени след пороите. Очаква се на място да пристигнат проектанти, които да започнат работа по бързото възстановяване на двете съоръжения. Щетите са за милиони, а нормалното им функциониране се очаква да стане факт най-рано до две седмици за пречиствателната станция и поне два месеца - за депото за битови отпадъци. Опасност за населението от екокатастрофа няма.

Репортери: Цеца Алексова, Николай Василковски

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.