Не всичко обаче е било разсекретено, много факти остават тайна

Доналд Тръмп разсекрети хиляди документи, свързани с разследването на убийството на Джон Кенеди. Остава обаче още много в архива, подхранвайки теориите на конспирацията за покушението.

Над 2 800 документа бяха пуснати, след като изтече крайния срок по закон. Но има и още документи, които Доналд Търмп засега оставя в тайна.

Разсекретяват информация за убийството на Кенеди

Сред хилядите страници има стенограми от разпити на свидетели на ФБР, касови бележки и планове за убийството на кубинския лидер Фидел Кастро както и руски реакции и действия след покушението на Кенеди.

Хиляди нови улики, свидетели, документи и детайли от разследването на един от най-черните дни в историята на Съединените щати вече са достъпни за любителите на конспирации. Но в последния момент Доналд Тръм остави други документи в тайна под натиска на ФБР и ЦРУ.

„Това е била молба в последния момент, вероятно от шефа на ЦРУ, чиято отговорност по закон е да пази източниците и методите на разследване”, заяви историкът Тим Нафтали.

Продадоха на търг моторна лодка на Кенеди за 75 000 долара (СНИМКА)

Документите разкриват версиите на КГБ за покушението. Руснаците вярват, че това е конспирация на крайно десни сили в САЩ или че зад убийството стои Линдън Джонсън, който става президент след смъртта на Кенеди.

Сред новите детайли е мистериозно обаждане до британски репортер 25 минути преди покушението, в което му казват да се обади в американското посолство за голяма новина.

Часове след убийството на Лий Харви Осуалд от Джак Руби шефът на ФБР– легендарният Джей Едгар Хувър, е притеснен, че американският народ не вярва, че Осуалд е единственият виновен за убийството на Кенеди.

Документите може да хвърлят нова светлина върху това мистериозно пътуване на Лий Харви Осуалд в Мексико – седем седмици преди покушението и неговите срещи там в руското и кубинско посолство.

„Все още смятаме, че е един убиец, но може би е бил подтикнат, може би са разменени пари”, заяви Дейвид Гърджън, сътрудник в Си Ен Ен.

Новите документи и особено тези, които все още са тайна, със сигурност ще разпалят още теории на конспирацията, подсилвани през годините от книги, филми и статии.  

Повече гледайте във видеото 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.