Коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов

Над 1 милион лева са били похарчени за система за ранно предупреждение за наводнения в община Бургас. Защо тогава се стигна до бедствието в района? 

ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ПОРОЯ: Щети за милиони и семейства без дом (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Информацията, която беше дадена за района беше за около 50-60 литра на квадратен метър. Това, което се изсипа там беше около 190 л/кв. м., което е около три пъти разлика. Вероятно при по-точна прогноза, можеше да има по-адекватни мерки. Но в крайна сметка грешки се допускат”, коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Описват щетите от наводненията в Бургаско

И заяви, че голямото количество дъжд, който е паднал в района, е една от причините за опустошителните наводнения в Бургаско.

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА В БУРГАСКО: Семейство остана без дом (ВИДЕО)

„Аз съм изключително мотивиран да довършим системата за водите, която включва и системата за ранно предупреждение на национално ниво. Първият етап беше реализиран миналата година и оттогава е в съдебни производства, защото се обжалват производства”, каза още министър Нено Димов.  

БУРГАСКО: 1 млн. лева дадени за предупреждение за наводнения (ВИДЕО)

По думите му системата за ранно предупреждение би помогнала на властите да осведомят навреме населението за идваща водна заплаха. А това ще доведе до навременна евакуация и предотвратяването на човешки жертви при евентуално природно бедствие.

И заяви, че министерството на земеделието и храните е отговорно за извозването на труповете на животните след наводнението.

Какви мерки ще вземе регионалното министерство след наводненията в Бургаско, гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.