Кой оглавява класацията на списание "Форбс" тази година?

Германският канцлер Ангела Меркел за поредна година бе обявена за най-влиятелна жена в политиката от американското списание "Форбс". Тази година тя спечели четвърти пореден мандат на поста. Силните позиции на Меркел се дължат на продължаващата ниска безработица и силен ръст на икономиката, която достигна до БВП от 3,5 трлн. долара през 2016 г. по данни на Световната банка. Това прави Германия четвъртата най-голяма икономика по БВП в света и най-голямата, водена от жена, пише БГНЕС.

Ангела Меркел - от физик до световен политик (ВИДЕО)

Веднага след канцлера в класацията дебютира британският премиер Тереза Мей. Тя претърпя неуспешни избори през тази година. В момента Мей е начело на крехка коалиция, която трябва да напътства страната по време на излизането й от състава на Европейския съюз през 2019 г.

ЕДНА ЧЕТВЪРТ ОТ БЪЛГАРИТЕ КАЗВАТ: Политиката е мъжка професия

Миналата година втората позиция зае Хилъри Клинтън, която сега изпадна с 18 позиции до номер 20, след като беше победена от Доналд Тръмп на вота през ноември. Сред другите дебютантки в класацията е и „първата дъщеря“ на САЩ Иванка Тръмп на 6-то място. Нова в списъка е и президентът на Тайван Цай Ин-вен, която заема третото място.

Ирина Бокова е сред 10-те най-влиятелни жени в света

КОИ СА 10-ТЕ НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИ ЖЕНИ В ПОЛИТИКАТА РАЗБЕРЕТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.