Нивото на Световния океан се е покачило още, а ледената покривка на Южния океан се е стопила с рекордни темпове

Тази година е сред трите най-горещи досега, откакто експертите започват да водят статистика през началото на XIX век, съобщават от Световната метеорологична организация.

Алпийските ледници се превръщат в езера до 2090 г.?

Миналата година беше най-горещата вследствие на явлението Ел Ниньо, докато 2015 г. и 2017 г. се съревновават за второто място, пише в предварителния годишен доклад на ООН. Тази година е с малко по-ниски температури от 2016-а.

"Темата на NOVA": Фаталните 5 градуса

Въглеродният диоксид продължава да се натрупва в атмосферата през настоящата година. В същото време нивото на Световния океан се е покачило още, а ледената покривка на Южния океан се е стопила с рекордни темпове, пише БТА.

Слънцето - невинно за глобалното затопляне

Тази година над 50 градуса по Целзий бяха измерени в Пакистан, Иран и Оман. Наблюдава се увеличаване на броя на ураганите над Атлантическия океан, наводненията в Южна Азия и сушата в Източна Африка.

40 градуса ли ни очакват всяко лято оттук нататък?

Докладът на ООН е предназначен да ръководи близо 200 държави, чиито представители ще се срещнат в Бон, за да се опитат да укрепят Парижкото споразумение за климата от 2015 г., въпреки решението за оттегляне на САЩ. На срещата в Бон ще бъде разработен "правилник" за Парижкото споразумение, което цели да прекрати използването на изкопаеми горива до втората половина на века, чрез преминаване към екологично чиста енергия, като вятърната и слънчевата.

ЗЕМЯТА СЕ ТОПИ: Последиците за природата и човечеството ще са пагубни

Някои места имаха рекордно ниски температури през годината на фона на тенденцията за глобално затопляне. Такъв, например, беше град Барилоче в Аржентина, където през юли термометърът показа минус 25,4 градуса Целзий.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.