Една от фирмите била на негов приятел от студентските години, разкриват "Парадайз пейпърс"

Името на британския престолонаследник принц Чарлз също фигурира в скандалните "Парадайз пейпърс", съобщава БТА, цитирайки вестник „Гардиън".

Според изданието частното имение на принца е получило милиони лири печалби от офшорни фондове и компании, включително и от своя дял, инвестиран в офшорна фирма на близък приятел на Чарлз от студентските му години. Решението на членовете на борда на имението да купи дялове в приятелска компания било взето с явното съзнание за деликатността на операцията, поради което те се заклели да го пазят в тайна.

ЕС готви „черен списък” на „данъчните убежища”

Друг скандален момент е, че въпросната фирма се занимавала със залесителни проекти и търговия с въглеродни емисии от тропически гори, а принцът е известен като активен природозащитник. Така, отбелязва "Гардиън", името му косвено се използвало за подкрепа на проектите, а следователно - и за печалбите на въпросната фирма. Тя била регистрирана на Бермудските острови през 1999 г. и генерирала добри приходи. В нея инвестирали и други богати хора и публични личности.

"ДОСИЕТА ОТ РАЯ": Люис Хамилтън и Apple бягали от данъци

Преди разкритията на така наречените "Парадайз пейпърс" не е било публично обявявано, че имението на принца има интереси в офшорни зони. Кралското интендантство публикува ежегодни отчети, но те не съдържат подробности за инвестициите и къде са направени те.

"Гардиън" обръща внимание също на факта, че кралското имение винаги е било освободено от данъци върху доходите си и върху печалбите от инвестиции.

Британската кралица скътала милиони в офшорки

Темата се коментира и от друго голямо британско издание - "Индипендънт". То отбелязва, че Чарлз е лобирал за промяна в политиката по климатичните промени, без да разкрива, че има личен финансов интерес от това чрез офшорните си инвестиции.

Според вестника тези действия на британския престолонаследник представляват "сериозен конфликт на интереси".

"Принцът на Уелс отдавна се изказва гръмко по въпросите за климатичните промени. Според Би Би Си той инициира мощно популяризирана кампания за промени в две много важни споразумения, отнасящи се до околната среда, само две седмици, след като бермудската компания изпратила в офиса му документи за лобиране", пише електронният всекидневник.

Всичко по темата с досиетата "Парадайз Пейпърс" четете ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.