Премиерът на Испания посети областта в напрегнат момент

Премиерът на Испания отиде в Барселона и поиска висока активност на изборите в Каталуния. Мариано Рахой се появи за пръв път в провинцията, след като Мадрид отне част от автономията й.

Посещението на Рахой премина без усложнения. Нямаше протестиращи, които да го чакат. Нормално протече и предизборната среща на неговата партия за свикания малко преди Коледа предсрочен вот в областта.

За първи път след анулирането на независимостта: Рахой на посещение в Каталуния

„Искаме на 21 декември да има масово участие, за да бъде наредена новата политическа сцена, която да донесе мирно съжителство, уважение към закона и икономическо възстановяване”, заяви Мариано Рахой.

Посещението на Рахой дойде часове след поредния многохиляден митинг в Барселона, с искане за освобождаване на арестуваните водачи на сепаратистите.

Според местните власти над 700 000 души са участвали в протеста, който завърши с концерт. Беше подготвено и видеообръщение на бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който продължава да стои в Белгия, за да не попадне в ареста. 

Стотици протестират в Брюксел за каталунската независимост (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Гласовете на хората с различно мнение трябва да бъдат чути. Изпращаме ясни сигнали - към испанската държава, че не можем да продължаваме така. Към Европа, че трябва да спрат да извръщат глава. И към всички демократи по света - вижте тези достойни хора, които са зад решетките, защото са се борили за свобода”, заяви Пучдемон.

Допитванията сочат, че партиите подкрепящи независимостта на Каталуния ще вземат повече места в парламента от тези, които искат единство. Но проблем пред евентуален нов референдум би било разделянето на вота, след като партията на Пучдемон не се разбра с останалите за общо явяване на изборите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.