Нашите медици участваха в хуманитарна акция и преглеждаха българи от Западните покрайнини

Трима български лекари бяха задържани в Босилеград. Те са част от хуманитарна мисия и трябвало да окажат медицинска помощ на хората в района. В Босилеград обаче те бяха арестувани и прекараха в местното полицейско управление повече от пет часа. Обяснението на сръбските власти е липса на разрешително. Други видяха в това кампания срещу българското население в Западните покрайнини.

Медиците, които отиват в Сърбия са специалисти по вътрешни болести, УНГ и очен лекар.

„За първи път извършваме такава хуманитарно-медицинска дейност. Пристигнахме към 11 часа на 10-и ноември. Бързо подготвихме нещата си, защото хората вече ни чакаха в салона на културния център. Започнахме прегледите и тогава дойде един мъж, който се представи за наш колега и отговаря за контрола на здравните заведения в Южна Сърбия. Легитимира се и поиска от нас да направим същото – да обясним кои сме и какво правим там. Аз правех тъкмо втория преглед. Най-вероятно този човек беше дошъл  по сигнал, защото беше дошъл от Ниш. Той извика полиция, за да се легитимираме”, разказа в студиото на „Здравей, България” д-р Валентин Янев. Той е общопрактикуващ лекар, специалист по вътрешни болести – един от тримата задържани доктори.

Задържаха български лекари в Босилеград

На нашите медици им било обяснено, че има ред да извършват лекарска практика в страната. След като попълнили всички документи, ги отвели в полицията.

„Те се държаха много коректно с нас. Нямаше никакви проблеми, просто трябваше да стоим. Нямаше разпит, нито писане на документи. Нищо не ни беше предявено, просто стояхме. Когато попитах шефа на полицейското управление какво чакаме, ми беше обяснено, че сме в режим на информационна справка, което според техните закони означава, че можем да бъдем задържани общо 8 часа. И в края на тези часове или трябва да ни се връчи обвинение, или да бъдем пуснати”, добави д-р Янев. 

Скандалът със задържането на медиците ни в Сърбия стига до Европарламента

А какво ще предприеме посолството ни в Сърбия?

Тази седмица се очаква българският посланик в Сърбия Радко Влайков да поиска официално обяснение от сръбските власти за задържането на българските лекари в Босилеград.

„За нас е важно да разберем какво е отношението на централната сръбска власт към случая, защото не можем да вземем каквато и е да е категорична позиция, без да знаем колко дълбоки са проблемите”, каза Влайков.

И допълни: „За мен е важно да се разбере какъв е първоизточникът на тази акция. Освен на ниво вътрешно министерство, външно министерство, полиция, разговорите, които водим вчера, днес и утре са свързани със здравното министерство на Сърбия. Може да се намери ясен механизъм по какъв начин подобни хуманитарни акции като тази да се извършват, за да бъде всичко в рамките на закона и да нямат основание местните власти за такъв тип подход”.

Повече по темата гледайте във видеото.

Един от медиците ни, арестувани в Сърбия: Задържането ни беше показна акция

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.