"Сюжетът със Стефан от Смолян е абсурден, сюрреалистичен", добави омбудсманът

„Сюжетът е абсурден, сюрреалистичен. След като направихме пълна справка с моите експерти, се натъкнахме на абсурдната ситуация, че той е лицето Стефан, което е осъдено от два състава – на Софийския градски съд и от Софийския районен съд. А в Агенцията по вписванията имотът се води на Стефан от Смолян. В едно от възраженията съществува името на Стефан от ж.к. "Люлин", но крайният акт е на името на Стефан от Смолян”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” омбудсманът Мая Манолова.

Изказването й е по повод историята на Стефан Иванов. Мъжът е от Смолян, но е осъден да плаща за парно в София, където никога не е живял. Пенсионерът трябва да изплати 1300 лева на „Топлофикация София" и освен това е принуден да доказва самоличността си в съда.

ОМАГЬОСАН КРЪГ: Осъден от „Топлофикация” смолянчанин търси кой е отговорен?

„Пенсията ми е запорирана, тъй като размерът й е нисък. Не мога да я тегля от банкомат. Аз съм работил в София от 2003 до 2011 година и е живял срещу Спешната помощ на бул. „Сливница” и до Националната следствена служба. Вчера, след като репортажът беше излъчен по NOVA, ми се обади частният съдебен изпълнител, който ми каза, че „Топлофикация София” е оттеглила жалбата си срещу мен”, похвали се Стефан Иванов.

От дружеството оправдават действията си с данни в официални документи.

АБСУРД: Мъж от Смолян - осъден да плаща за парно в столичен квартал

„В справката в Агенцията по вписванията, съществува ЕГН-то на Стефан от Смолян. При завеждането на дела, ние се базираме именно на тези данни”, коментира Елизабет Павлова, говорител на „Топлофикация” – София.

Омбудсманът обаче застана на страната на потребителите.

„Имиджът на дружеството страда изключително много от тази несправедливост. Много по-добре е да поеме риска да плати тези 1000 лева, отколкото „Топлофикация София" да продължи да се излага пред гражданите на България”, добави Манолова. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.