В безопасност ли са нашите сънародници?

39 българи са информирали кризисния център в Джакарта, че се намират на остров Бали. Всички те са в безопасност. 

Консулът ни на място е оказал помощ на семейство с дете, което се е намирало на затвореното международно летище. Те са отпътували към Сурабая, откъдето ще могат да вземат полет към България. 

Летището на остров Бали остава затворено

На острова продължава да има хиляди блокирани туристи заради изригването на вулкана Агунг. Властите съобщиха, че пистите на летището са покрити с пепел. 10 алтернативни летища в съседни провинции се подготвят да приемат кацащите полети. 

Хиляди са настанени във временни убежища на острова, но много от тях се връщат по домовете си въпреки опасността.

Със затварянето на натовареното международно летище на остров Бали част от блокираните туристи решиха да се възползват от неочакваната си по-дълга почивка. 

ЕВАКУИРАТ БАЛИ: Какво се случва с българите там?

Вулканът Акунг изригна за последно през 1963 година, а тогава загинаха повече от 1000 души.

Министерството на външните работи и посолството ни в Джакарта отново призовават всички българи, намиращи се към момента на остров Бали, да се регистрират на сайта на министерството в рубриката „Пътувам за“, като предоставят мобилен телефон, имейл и точен адрес на местопребиваване на остров Бали. Така, при необходимост, консулските ни власти ще могат да окажат своевременна помощ. 

Кризисният щаб към мисията е на разположение на българските граждани денонощно. В случай на нужда от съдействие или необходимост от актуална информация за обстановката на о. Бали те могат да се свържат с мисията ни в Индонезия на тел. + 62 21 390 4048 или на денонощния дежурен тел.: +62 811 932200 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.