Хиляди туристи са блокирани на острова заради опасност от изригване на вулкан

Масова евакуация на остров Бали заради заплахата от изригване на вулкана Агунг. Опасността беше повишена до най-високата - четвърта степен. Десетки хиляди туристи са блокирани на острова, а в българското посолство в Джакарта е свикан кризисен щаб.

Вулканът може да изригне всеки момент. Това предупреждават специалистите, които следят активността му. 

По темата

Ако погледнем назад към историята, реална опасност има. Последното голямо изригване е било през 1963 година. Тогава са загинали повече от 1600 души, а 100 000 са загубили домовете си. Този път обаче властите се надяват да изпреварят стихията. Те вече призоваха живеещите в радиус от 10 километра от планината да се евакуират.

За живеещите в Индонезия обаче явлението не е изненада. Агунг е един от 120-те активни вулкани в страната. Вулканът с надморска височина малко над 3000 метра се намира съвсем близо до основни туристически дестинации.

Външното ни министерство няма данни колко са българите, които се намират на остров Бали в момента. Властите там разпоредиха евакуация, което засегна и туристите.

До момента са евакуирани около 40 000 души, но близо 100 000 живеят в зоната, която се счита за високо рискова. Затова преместването им продължава.

500 полета бяха отменени, което засегна около 60 000 души. Опасенията са, че ако вулканичната пепел достигне до двигател на самолет, то машината може да падне.

Според Андрей Едрев, който живее от 6 години на тропическия остров, повод за паника няма. Морският капитан Павлин Деков, който е по работа в Бали, също не се страхува от вулкана.

И все пак кризисен щаб в посолството на България в Джакарта и информационно бюро на летището в Бали са готови да съдействат на българските граждани при нужда.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.