Това съобщи германският външен министър Зигмар Габриел

Германия ще съкрати дипломатическата си мисия в Пхенян и ще изиска от Северна Корея да намали присъствието си в Берлин, съобщи външният министър Зигмар Габриел след среща с американския си колега. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън посрещна германеца в Държавния департамент, докато Вашингтон се надява съюзниците му да направят повече, за да изолират режима на Ким Чен Ун, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

Меркел и Шулц с пореден опит за съставяне на правителство

"Ние вече сме намалили персонала на посолството в Северна Корея и ще го направим още веднъж", заяви Зигмар Габриел пред репортери, като добави, че двама дипломати са оттеглени и още един ще ги последва. Повече германци могат да напуснат посолството, но това ще се извърши в консултация с европейските съюзници на Берлин, някои от които също имат мисии в азиатската държава.

Меркел допусна служебно правителство да управлява Германия

"Ние също така казахме на севернокорейците, че ще трябва да намалят персонала си в посолството в Германия. По този начин увеличаваме дипломатическия натиск", каза още Зигмар Габриел.

Срещата на Тилърсън-Габриел се състоя, след като президентът Доналд Тръмп се оплака, че Китай не успява да убеди Ким Чен Ун да спре програмата си за ядрени и балистични ракети. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.