За гласуване на документа за подслушванията настояват от опозицията

По темата

В парламента в сряда беше даден горещ старт на пленарната седмица.

Опозицията вече е готова със свое предложение за дневния ред на депутатите - обсъждане и гласуване на доклада за използването на специални разузнавателни средства, изготвен от едноименната комисия.

Бюрото за СРС-тата вече разбуни духовете през лятото, когато шефът му Бойко Рашков обяви, че е имало незаконно подслушване на политици, магистрати и журналисти.

Докладът, който сочи, че петима граждани са били неправомерно подслушвани, обаче не е публичен.

Най-много искания за използване на СРС-та са отправени от МВР - 56%.

Да се твърди, че в страната има масово подслушване - това е апокалиптична картина, която не отговаря на действителността”, заяви Цацаров от парламентарната трибуна.

Съдът е този, който решава какво да правим, добави обвинител номер 1.

Според закона това бюро може да наблюдава само процедурите по разрешаване и провеждане на СРС-та. То няма право да ревизира със свои актове съдебни актове”, каза още Цацаров.

Опозицията поиска заседанието по темата да бъде закрито, за да бъдат изслушани внимателно главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Бюрото за контрол на СРС. На два пъти искането им беше оттеглено. И така депутатите започнаха дебат само по данните, изведени в доклада. 

Веднага след него пък Патриотите внасят своя така наречен закон за радикалния ислям. Спорните промени в Наказателния кодекс трябва да инкриминират неговото проповядване, както и насилственото носене на забрадки.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.