Какви медали и победи белязаха годината

Изминаващата 2017-а не се оказа особено успешна за българския спорт, въпреки че определени състезатели и отбори афишираха сериозен потенциал, коментира trud.bg. В олимпийските дисциплини страната ни остана без световен шампион, а единственото отличие от първенство на планетата заслужи таекуондистът Владимир Далаклиев – бронз в Република Корея. Неговият треньор Пламен Трънски го изведе до медала в категория до 68 кг в конкуренцията на почти 100 състезатели! 

Над 20 медала за българските таекуондисти на международен турнир

Подмладяването в родния спорт явно върви с пълна сила на старта на новия олимпийски цикъл. Спортовете с традиции – борба и бокс имаха силни европейски първенства, но силите им не стигнаха за отличия на световната арена.

Злато за България на Европейското по борба (ВИДЕО)

В борбата отличен дебют за България направи натурализираният египтятин Тарек Абдеслам, който си тръгна с титла в категория до 75 кг на класическия стил. Със злато ликува и Биляна Дудова (55 кг) при жените.

Биляна Дудова за златния медал от Европейското по борба (ВИДЕО)

А в колекцията си националите имат още 4 медала – три сребърни и бронз.

В бокса Даниел Асенов-Тайсъна записа силен сезон, като за първи път ликува с европейско злато при мъжете, вдигна и купа „Странджа“ за най-добър състезател на турнира, припомня изданието.

Даниел Асенов-Тайсъна - от село Кукорево до европейската титла по бокс (ВИДЕО)

Щангистите ни също не успяха да вземат медал от планетарен шампионат. Но фактът, че участват вече е успех, след драмите около отнетия им лиценз и факта, че не са сред 10-те страни със спрени за година права заради употреба на допинг. Отличие за родната щанга имаше на европейското – Васил Господинов (105 кг) успя да вземе сребро.

Петима българи на Световното първенство по щанги

От олимпийските спортове единствено художествената гимнастика успя да удържи на високите очаквания. Но работата с новите момичета започна реално още преди олимпиадата Рио 2016.

ВТОРИ В СВЕТА: Гимнастичките ни грабнаха среброто в многобоя (ВИДЕО) 

Ансамбълът, воден от Весела Димитрова, спечели сребро в многобоя на световното в Пезаро и си тръгна с бронз на топка и въжета. 

СНИМКИ ОТ СВЕТОВНОТО ВИЖТЕ ТУК

Невяна Владинова пък стигна до първия си медал от мондиала – бронз на топка. А в подножието на отличията остана другата ни елитна гимнастичка – Катрин Тасева.

ОБРАТНО ВКЪЩИ: "Златните момичета" се прибират от Световното (ВИДЕО+СНИМКИ)

Надеждата да имаме тенисист в Топ 3 на света доскоро ни се струваше абсолютен мираж. 

Григор Димитров вече е №3 в света! (ВИДЕО+СНИМКИ)

Но Григор Димитров я направи реалност, записвайки най-успешния си сезон. 

Родната звезда спечели 4 титли и триумфирана заключителния турнир на АТП в Лондон, което го изстреля на трето място в световната ранглиста.

Григор Димитров пред CNN: Горд съм, че съм българин (ВИДЕО)

Българинът се нарежда веднага след титаните в аристократичния спорт – Рафаел Надал и Рождър Федерер.

България ликува след триумфа на Григор Димитров в Лондон (ВИДЕО+СНИМКИ)

В леката атлетика започнаха обещаващо сезона. Дебютантът от олимпийските игри Рио 2016 Тихомир Иванов преодоля котата от 230 см в скока на височина, което му донесе и победата на европейското отборно първенство.

Двама българи на финала на Световното по лека атлетика (ВИДЕО)

А при първото си участие на Диамантената лига плевенчанинът се нареди на престижното 4-то място. Травма в крака обаче му попречи да сътвори чудото на световното в Лондон, но пък там той стигна финала с личен рекорд от 231 см.

Тихомир Иванов приключи с контузия участието си на Световното (ВИДЕО)

Опитната Ивет Лалова стана първа на 100 м на европейското клубно първенство, а на Мондиала не й стигнаха 11 стотни, за да бяга във финала на 200 м.

Ивет Лалова изпрати Юсеин Болт с прегръдка (ВИДЕО+СНИМКА)

Олимпийската вицешампионка Мирела Демирева изпраща слаб сезон, в който дълго лекуваше травма. Тя не успя да се класира за световното, но получи покана от ИААФ да участва в скока на височина. И оправда доверието – стигна финал, като завърши седма.

Майката на Мирела Демирева: Тя е разочарована, винаги скача за медал (ВИДЕО)

Мегазвездата Майкъл Фелпс (САЩ) пък запали нашето момче Антъни Иванов по плуването. И вече 18-годишен търновецът жъне своите успехи. На мондиала за мъже талантът проби до финал на 200 м бътерфлай, където завърши осми. А с това прекъсна 10-годишната пауза без наш състезател в осмицата на планетата. После Антъни спечели и бронз на същата дисциплина на световното при юношите в САЩ, което е първо отличие за „синия“ ни спорт от подобен форум.

Плувецът Антъни Иванов с нова цел - да спечели олимпийски медал в Токио

В гребането, спортът с последната ни олимпийска шампионка от Пекин 2008 –  Румяна Нейкова, също има проблясъци. Борис Йотов триумфира с европейската титла на скиф при младежите до 23 г. А успехът дойде при дебютното му континентално първенство за България, след като 7 сезона се състезаваше за Азербайджан.

Мъжкият ни волейболен тим не успя да ни зарадва с медал от голямо първенство, но остана в голямата игра. На световната лига, и на европейското отборът на народа завърши шести. Бумът направиха девойките до 23 години, водени от Антонина Зетова, които грабнаха бронз на световното в Словения.

България - пета на Световното Гран При по волейбол

В навечерието на зимните олимпийските игри Радослав Янков ликува с малкия кристален глобус в паралелния гигантски слалом в сноуборда. Талантът от Чепеларе зарадва родната публика с победа на световната купа в Банско, а в края на януари курортът ще посрещне отново елита в „белия“ спорт.  Надпреварата ще бъде и генерална репетиция за зимните игри Пьонгчан 2018.

Тогава ще стартира и най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова, която е на прага на четвъртата си олимпиада. На предишните игри тя остана на крачка от медала – пета.

Сани Жекова завърши сезона с пето място

За „бялата“ олимпиада през февруари България ще бъде представена с пълен отбор в биатлона при мъжете и жените. Националите ни записаха силен сезон. Владимир Илиев триумфира с европейска титла, а Красимир Анев спечели сребро и бронз в първенството. А в отборното нашите станаха трети след Русия и Украйна.

УСПЕХ В БИАТЛОНА: Европейска титла за Владимир Илиев, бронз за Краси Анев (ВИДЕО)

Извън спортните арени алпинистът Боян Петров записа личен рекорд, като покори 10-ия си осемхилядник. А само за този сезон това е втори подобен връх в колекцията му. При параолимпийците 2017-а е годината на Ружди Ружди. Той ликува със световна титла в тласкането на гюле и то с планетарен рекорд – 12,47 м.

Боян Петров: Следващата ми цел са Еверест и Шиша Пангма (ВИДЕО)

За разлика от предишни години, този път „Цар Футбол“ зарадва почитателите с по-добри игри на националния отбор. „Трикольорите“ се бориха за класиране на голямо първенство до края на квалификациите, така че и малките неща са поводи за радост. Победите над Холандия и особено Швеция (първа от 50 години) в световните квалификации дадоха на родния футбол самочувствието, че не е толкова далеч поне от средното равнище в Европа.

ПОБЕДА: България сложи край на черната серия срещу Швеция (ВИДЕО+СНИМКИ)

А на родната сцена пловдивският „Ботев“ нащърби малко хегемонията на „Лудогорец“ като го победи във финала за Купата на България. Все пак, „орлите“ остават единственият отбор, който постига значими резултати извън родната футболна действителност. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Още спортни новини ТУК