Според "Гражданска платформа" Беата Шидло не е взела сама това решение

Най-голямата опозиционна партия в Полша - "Гражданска платформа", смята, че премиерът Беата Шидло не е взела самостоятелно решението да подаде оставка, а по волята на лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

По темата

Лидерът на "Гражданска платформа" Гжегож Схетина посочи, че подобни действия унижават вече бившия министър-председател.

На 24 ноември "Гражданска платформа" поиска оставка на правителството на Шидло заради Похода за независимост във Варшава, който бе съпроводен с расистки, антисемитски и ксенофобски лозунги. Опозицията смята, че отговорни за тази акция са властите.

Вчера полският Сейм не подкрепи вота на недоверие към правителството, тъй като притежаващата мнозинство партия "Право и справедливост" блокира инициативата.

"Ние поискахме вот на недоверие, защото разпускането на правителството на Шидло бе необходимо. Но това, което сега направи Ярослав Качински, е унизително. Шидло не е взела самостоятелно решение, дори за самата себе си", написа Схетина в Тwitter.

В четвъртък Беата Шидло подаде оставка, а управляващата партия издигна за премиерския пост кандидатурата на вицепремиера и министър на финансите Матеуш Моравецки, известен като доверено лице на Ярослав Качински. Гласуването на кандидатурата на Моравецки и кабинета му ще се състои в долната камара на парламента на 12 декември. Други промени в правителството не се предвиждат.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.