Сериозно засегнати са Англия, Холандия и Белгия

Снежни бури блокираха Западна Европа. Сериозно засегнати са Англия, Холандия и Белгия.  Блокиран е и част от въздушния трафик.

Великобритания е парализирана от сняг. Стотици училища в Англия и Уелс обявиха понеделник за неучебен ден.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СНЕГА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Въпреки че само на места се натрупа 30-сантиметрова снежна покривка, страната изпитва сериозни затруднения. Две летища – „Лутън” и „Бирмингам”, отмениха всички полети. Няколко други, сред които и най-голямото „Хийтроу”, изпитаха частични проблеми. Близо една четвърт от полетите на „Хийтроу” бяха отменени.

Силно засегнати са железопътните връзки в Уелс, Централна и Северна Англия, както и движението на пътническите влакове към Лондон. 

Сняг предизвика хаос във Великобритания (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вестниците на Острова пишат за „снежна бомба” и „черен понеделник”.

Властите съобщиха за 30-километрова колона от камиони и автомобили, образувала се на магистрала М-11, която вероятно няма да се ползва нормално цял ден. На много места във Великобритания мокър сняг валя и днес. Очаква се това да предизвика проблеми с електрозахранването. 

Снегът предизвика транспортен колапс и в Белгия.

Обилният снеговалеж и 10-сантиметрова снежна покривка спряха въздушния трафик на летище „Завентем” в Брюксел. На много места в страната автомобилното движение и градския транспорт са напълно парализирани. Влаковете се движат със закъснение.

Тази сутрин снежната покривка в Белгия беше между 5 и 10 см. Към 10 ч. по по белгийските пътища се образуваха задръствания с дължина до 1,2 км – рекорд за годината. Полицията съобщава за многобройни катастрофи.

Снежната буря в Белгия през почивните дни предизвика прекъсване на електропроводи в южната част на страната. През нощта и тази сутрин снеговалежът продължава в цяла Белгия.

Падането на сняг през декември е рядко явление в страната. Обичайни за този месец са температури от 3-7 градуса над нулата, висока влажност и силен вятър.

Снегът предизвика хаос по летищата в Холандия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Силният снеговалеж предизвика хаос във въздушното движение в Холандия. Летището в Айнховен е затворено, училищата също.

Времето предизвика транспортен хаос и хиляди полети и влакови композиции бяха или отменени, или забавени, съобщава БГНЕС.

СНИМКИ И ВИДЕО ОТ ОБСТАНОВКАТА В ХОЛАНДИЯ ВИЖТЕ ТУК

Националният метеорологичен център издаде най-високия код – червен, за лошо време.

Летище „Шипол“ край Амстердам отмени 430 полета до ранния следобед. Това е около една трета от дневния трафик на аерогарата, която е една от петте най-натоварени в Европа.

Заради лошото време от националния ж.п. превозвач помолиха хората да се прибират от работа колкото се можете по-рано, за да избегнат проблеми при пътуването.

Дебела снежна покривка натрупа и в Северна Италия. СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.