Ще запазим необходимото присъствие на военни сили от САЩ в региона, заяви той

Терористичната групировка ИДИЛ вече е изгубила почти 100% от териториите, които по-рано контролираше в Сирия и Ирак. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на представянето на националната стратегия за сигурност.

САЩ искат да орежат бюджета на ООН

„Коалицията за борба с ИДИЛ към този момент е отвоювала почти 100% от територията, която терористите контролираха в Сирия и Ирак“, каза той и оцени това като „отлична работа“, пишат БГНЕС и ТАСС.

САЩ ще запазят необходимото военно присъствие в Близкия изток за запазване на баланса на силите и сигурността, се казва в стратегията за национална сигурност.

„Ще запазим необходимото присъствие на военни сили от САЩ в региона за защита на страната ни и нашите съюзници от атаки на терористи и за запазване на благоприятен баланс на силите в региона“, се казва в документа.

Представител на ООН ще посети Северна Корея

В него се заявява още,че САЩ ще оказват помощ на регионалните си партньори за борба с тероризма и осигуряване на обществения ред. Ще им бъде оказвана и помощ за създаване на ПРО системи.

„САЩ искат Близкия изток да не се превърне в място за укриване на терористи или да им предоставя благоприятна почва за действия, да не стане територия , контролирана от враждебни на САЩ сили. САЩ искат регионът да съдейства за стабилен световен енергиен пазар“, се казва още в националната стратегия за сигурност на САЩ. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.