Ще се запази ли датата на Brexit - 29 март 2019 г.?

Британските депутати приключват днес обсъждането на законопроекта за излизането на страната от Европейския съюз, с който ще се сложи край на върховенството на европейското право над британското, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

Борисов: Ако Brexit не протече гладко, ще има хиляди съдби на кръстопът (ВИДЕО+ СНИМКИ)

Предишните дебати бяха белязани от поражение за министър-председателят Тереза Мей, която разполага с крехко мнозинство в Камарата на общините - 11 депутати консерватори гласуваха заедно с опозицията парламентът да получи последната дума за условията на "развода" с ЕС, противно на волята на правителството.

Главният преговарящ за Brexit на визита у нас

В осмия ден на разисквания в пленарна сесия британският кабинет несъмнено ще бъде принуден да приеме компромис, за да избегне нови спънки, този път по текста, фиксиращ датата на Brexit - 29 март 2019 г.  Този пункт е оспорван дори в редиците на консерваторите, посочва "Франс прес".

Над половината британци вече не искат Brexit

Някои депутати от управляващата партия смятат, че предварителното определяне на дата може да отслаби позицията на Лондон в преговорите с Брюксел и дори да възпрепятства сключването на споразумение. Трима депутати консерватори предложиха поправка, която запазва датата 29 март 2019 г., но позволява евентуално отлагане, ако се наложи преговорите с 27-те страни от ЕС да продължат и след изтичането на този срок. Предложението им получи широка подкрепа сред депутатите консерватори и правителството изглежда не е в състояние да му се противопостави.

Започва вторият етап от преговорите между ЕК и Лондон по Brexit

Задълбоченото разглеждане на законопроекта, което завършва тази вечер, изложи наяве крехкостта на британския кабинет в момент, когато той трябва да започне ключови преговори с Брюксел за отношенията със съюза след Brexit, отбелязва "Франс прес". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.