Туристите могат да се снимат с него и да си купят подаръци

През последните дни преди настъпването на Рождество туристи от цял свят се стичат в селото на Дядо Коледа – увеселителен парк във финландска Лапландия, където температурите падат до –15 градуса по Целзий. Посетителите си купуват плюшени играчки и сувенири от скъпи магазини за подаръци, а белобрадият Дядо Коледа се радва на възхищението на стотици почитатели дневно през целия месец декември, преди да отпътува на околосветското си пътешествие от долините на Финландия до небостъргачите на Ню Йорк и по-далеч, за да раздава подаръци, пише "Франс прес", цитирана от БТА.

Стиснали скиорски шапки в ръце, посетителите търпеливо се редят на опашка, за да получат кратка среща с "Joulupukki" – финската дума за Дядо Коледа, и възможност за снимка, която заплащат в твърда валута.

КЪДЕ РАБОТИ ДЯДО КОЛЕДА - СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Виждали сме и други Дядо Коледовци, но те не бяха истински. Казаха ни, че този е истинският”, каза Мери Глейдъл – 8-годишна туристка от британския Саутхемптън, която е дошла в увеселителния парк с родителите си, брат си и сестра си.

Туристите бързат да прекосят Арктическия кръг, отбелязан с бяла линия, за да видят Дядо Коледа в дървената му къща с остър покрив. Но няма как да влязат в частното му жилище, защото Баба Коледа държи на личното пространство.

КЪДЕ ЖИВЕЕ ДЯДО КОЛЕДА - СНИМКИ ОТ КЪЩАТА МУ ВИЖТЕ ТУК

В голяма приемна белобрадият старец седи в удобен стол до сандък, пълен с писма. Всяка година той има близо 500 000 посетители – море от хора, което приема със смирение.

„Много се радвам. Не съм изтощен, но от време на време се уморявам”, казва Дядо Коледа.

А как се възстановява? „Обичам да си подремвам. След петнадесет минути сън всичко се променя”, признава добрият старец.

Японците Шизука Кавахара и Саки Итои са летели повече от 24 часа, за да прегърнат Дядо Коледа за няколко секунди – неповторим момент, запечатан със снимка, направена от елф. Цената на снимката тръгва от 30 евро. Снимането със собствен фотоапарат е забранено и би развалило магията на момента, казва завеждащият персонала в къщата.

Дядо Коледа потегли с еленовия впряг (ВИДЕО)

След обиколка из магазина, в който се продават ръчно изработени лапландски емблеми и тонове сувенири, семейството се връща на площада в Селото, заобиколен от дървени къщи, а от високоговорители се носят коледни песни. В тази зимна страна на чудесата туристите могат да се повозят и в шейна, теглена от елени. Снежно „сафари” по маршрут от 400 м. струва 14 евро за дете и 18 за възрастен – екзотично преживяване за много чужденци, които откриват красотата на арктическите пейзажи, обагрени в розова светлина. Температурата от минус 13 градуса по Целзий не обезсърчава решителните посетители, „опаковани” в скиорски костюми.

Финският език ( suomi, или suomen kieli, още финландски език) е един от основните угро-фински езици, които са част от уралското езиково семейство. Той е един от двата официални езика на Финландия (наред с шведския) и е широко употребяван в Карелия. Говори се от около 6 милиона души във Финландия и съседните части на Швеция и Русия. 

Из писмата до Дядо Коледа: „Чистих, готвих, бях послушна” (ВИДЕО)

Какво искат децата от Дядо Коледа? (ВИДЕО)

Из писмата до Дядо Коледа (ВИДЕО)

"Дядо Коледа, казват, че не съществуваш, но вярвам в теб"...и още детски писма (ГАЛЕРИЯ)

Из писмата до Дядо Коледа: Акащо куче, килим за тренировки и още… (ВИДЕО)

5 коледни филма за цялото семейство (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.