Тя ще бие както обичайно, докато отбележи настъпването на Нова година

Камбанен звън отново прозвуча за Коледа от часовника на кулата Елизабет на британския парламент, известна с неофициалното си име Биг Бен, въпреки продължаващия ремонт.

Биг Бен прозвуча за последно преди да замлъкне за 4 г. (ВИДЕО+СНИМКИ)

Камбаната, която дава неофициалното име на кулата, ще бие както обичайно, докато отбележи настъпването на Нова година. След това ще замълчи, докато продължава ремонтът.

ТИШИНА В ЛОНДОН: Защо замлъкнаха камбаните на Биг Бен?

Биг Бен замлъкна през август заради ремонт, който ще продължи четири години. Камбаните прозвучаха миналия месец за церемониите за 99-ата годишнина от края на Първата световна война.

Биг Бен зазвъня в подготовка на годишнината от Първата световна война

Преди началото на ремонта Биг Бен отбелязва всеки четвърт час почти без прекъсване 157 години. Голямата камбана с тегло 13,7 тона спира за кратко заради реновации през 2007 г., а преди това през 1983 г. и 1985 г.

СЪРЦА С МЕХАНИЗЪМ: Изчезва ли професията часовникар у нас?

Четиригодишната програма за обновяване на сградата на парламента е с бюджет 61 милиона британски лири. В рамките на ремонта ще бъде поправен и часовникът на кулата Елизабет. Голямата камбана беше изключена от часовниковия механизъм, за да бъде осигурена безопасността на работниците и да не пострада слухът им.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.