Държавата ще плаща на бъдещите детегледачи минималната работна заплата

Безработни в надпревара да бъдат детегледачи. Следващия месец за общо 20 милиона лева държавата ще осигури безплатни бавачки за 1 500 семейства, чиито деца не са приети в детска градина.

От Агенцията по заетостта отчитат рекорден интерес към програмата. Над 2000 безработни, вече са кандидатствали да работят като детегледачи. Почти толкова са и родителите, пожелали да намерят бавачка.

В бюрото по труда срещаме Севдалина. Безработна е от близо година.

Бюрата по труда търсят детегледачи (ВИДЕО)

„Била съм в Англия, гледала съм новородено момиченце в българско семейство”, казва Севдалина Спасова. Надява се отново да работи с деца.

Целта на проекта "Родители в заетост" обаче е не само да намери работа на 1500 безработни като Севдалина.

„От друга страна да подпомогне родителите, които желаят да продължат професионалната си кариера”, казва Христо Йорданов от Агенцията по заетостта.

В ПОМОЩ НА СЕМЕЙСТВАТА: Детегледачки за деца, които не са приети в градина

Като Екатерина. Връща се на работа година и половина след раждането на сина си. Той обаче остава без място в детска градина и Екатерина е принудена да разчита на помощ от близки и роднини. Неудобство обаче ще е и да допусне непознат човек да поеме грижите за сина й.

Затова от началото на следващата година от Агенцията по заетостта ще организират десетки интервюта между родителите и кандидатите за детегледачи.

Държавата ще плаща на бъдещите детегледачи минималната работна заплата на месец. Бюджетът на програмата е 20 милиона лева за срок от 18 месеца.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.