4 млн. автомобила се движат по пътищата у нас

Държавата въвежда софтуер, който ще проверява колите за превъртян километраж. Новата система ще бъде въведена след Нова година в пунктовете за техническото състояние на колите, а глобите за манипулиране на километража вече са между 2000 и 7000 лева.

Регистрират колите по нови правила

Според вносители на автомобили проблемът с превъртането на километражите започвал още от чужбина. То ставало буквално за минути, а всеки можел да сдобие със софтуер за превъртане.

Един от начините да се установи превъртян километраж е чрез проверка в лицензиран шоурум на марката на автомобила. Там се проследява сервизната история на колата, но това не винаги може да даде отговор на въпроса за километража.

От Съюза на българските автомобилисти имат и конкретни съвети за хората, чийто коли са внесени от  Германия или Италия.

"Обикновено на година там се изминават между 35 000 и 50 000 километра. Ако колата е на десет години, умножавате и ще разберете колата действително на колко километра е", обясни Ивайло Славков от Съюза на българските автомобилисти. Според експерти обаче най-лесно се манипулират километражите на германски и японски коли. 

А по пътищата у нас се движат близо 4 милиона автомобили. Само за година превозните средства в страната са се увеличили с близо 300 000. От тях новите са над 43 000, тези до 5 години са близо 13 000, а старите коли, бусове и камиони са близо 230 000.

По данни на МВР у нас са регистрирани общо 3,6 милиона превозни средства, като най-много са старите. Близо 1,3 милиона превозни средства са на повече от 20 години.

МВР ОТЧИТА: Шофьори без "Гражданска отговорност" и масови нелегални превози

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.