"Ако искаме да защитим либералните демокрации, ние трябва да имаме по-силни закони", заяви той

Френският президент Еманюел Макрон обяви проект на закон за борба с фалшивите новини в интернет в предизборните периоди, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

"Ако искаме да защитим либералните демокрации, ние трябва да имаме по-силни закони", заяви Макрон.

Макрон към държавните телевизии: Вие сте срамът на Републиката!

Той допълни, че проектът на нормативния акт ще касае социалните медийни платформи, по-специално през периодите на избори, и ще внесе дълбоки промени в ролята на френския медиен регулатор.

"Нашите юридически разпоредби ще еволюират, за да защитим демократичния живот от фалшивите новини", заяви още Макрон.

Скандал във Франция в деня преди изборите

След избирането си за президент той разкритикува руските медии, обвинявайки открито телевизионния канал Ар Ти, че е разпространявал дезинформации за него в интернет сайта си и в социалните медии по време на президентската кампания. По време на пресконференция през май миналата година с руския президент Владимир Путин, Макрон каза, че Ар Ти и руската обществена прес агенция Спутник са разпространявали "опозоряващи контраистини" и "лъжлива пропаганда". И двете медии имат сайтове на френски, а през декември Ар Ти пусна и своя телевизия на френски.

Хакерска атака срещу предизборната кампания на Макрон

По повод проекта на закона за борба с фалшивите новини в интернет в периоди на избори, Макрон каза, че подробности от него ще бъдат представени в идните седмици. Той уточни, че социалните платформи ще бъдат задължени да са по-прозрачни по отношение на така наречените спонсоризирани съдържания. В случай на разпространение на фалшива новина пък ще е възможно да се сезира съдия, което ще позволи да се пристъпи към последващи разнородни действия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.