Продължава недоволството срещу строителството в Пирин

Протести за Пирин. Недоволство в десет града на страната срещу решението на правителството, с което беше дадена „зелена светлина” за изграждането на втори лифт в Банско. В същото време протестират и поддържниците на изграждането на нови съоръжения в планината над курорта.

От социалните мрежи, вълнението се пренася в работилницата за плаката. Подготовката за протестта започва още през деня. Доброволците са решили да бранят красотата на националния парк с известна пиринска песен.

Екоминистърът иска забрана за достъпа на коли до втория лифт над Банско

„Покоряваш ти сърцата на най-смелите чеда. Пирин е прекрасна планина и тя е на всички нас. Аз не смятам, че това унищожаване на тази красота, която имаме там, трябва да продължава”, казва Деница.

„Развиването на една индустрия трябва да гледа и в тази посока - не само какво ни носи материално, но и емоционално. Носи ни любов, радост, когато сме там”, казва Меглена.

Недоволните от втория лифт са категорични, че протесът е основно срещу застрояването, а не срещу развитието на страната.

Трябва ли да се изгражда втори лифт над Банско? (ВИДЕО)

„Туризмът в България трябва да се развива, трябва да има икономика, но не чрез монопол”, категорична е Данита.

Природозащитниците искат отмяна на решението. Според тях в момента вековни гори се поставят в риск. 

„В пъти се увеличават ски зоните. В пъти се увеличават площите, в които е позволен строежът на съоръжения. Министърът ни лъже по телевизията и това мен ме изкарва извън равновесие”, казва Ивайло.

Протести "за" и "против" втори лифт в Банско (ВИДЕО)

От министерството вече обясниха, че евентуалните промени в плана за управление на националния парк не дават право на строителство на каквито и да е сгради. Проектът разрешава строителство само в 2% от парка в ски зоната в Банско и още 0.6% в ски зоната в Добринище.

„Протестът е нормална форма. Това е част от демокрацията”, казва министърът на екологията Нено Димов.

Протестиращите са категорични, че недоволството ще продължи. 

На другия полюс - хората, които искат да има втори лифт в Банско. Те излязоха на главния път за Гърция. Притеснението на природозащитниците, че в Пирин заради лифта ще се сече поголовно, е неоснователно, категорични са в Банско. Срещаме се с кмета на Добринище няколко часа преди да тръгне към протеста. Категоричен е, че туризмът е единственият поминък в региона и трябва да се развива.

„Основното което можем да се развиваме, това е туризъм и дърводобив, но ако почнем да развиваме дърводобива, тук вече много се разминаваме”, коментира кметът на Добринище Китан Галчев.

Променят трасето на новия лифт в Банско, ако застрашава ценни дървета (ВИДЕО)

„Без лифта Банско ще загине”, коментира Иван Мацурев, собственик на механа.

Протестиращите в Банско и региона готвят нов протест на 11-и януяри в София.

Преди тях в столицата днес отидоха концесионерът на ски-зоната и кметът на Банско, за да обсъждат в екоминистерството идейния проект за втори лифт. Според "Юлен" това е единственият вариант, за да се намалят опашките от туристи.

„Не един път обсъждахме вариант за увеличаване на капацитета на сегашната кабинка. Нито един от водещите световни специалиасти не ни препоръчва този вариант”, казва Петър Петров, член на борда на директорите на "Юлен" АД.

Според концесионера, ако се увеличава капацитетът на съществуващия лифт, той трябва да спре работа за около две години.

Междувременно във Facebook природозашитници разпространиха документ, от който ставало ясно, че Община Банско е подновила искането си за застрояване на осем местности. Пресмятат, че това означава да има 40 000 нови легла.

„Това са едни застроени територии, в които се извършва улична регулация - така че нищо ново не се урбанизира, не става въпрос за никакви нови 40 000 легла”, коментира кметът на Банско Георги Икономов. 

Репортери: Методи Владимиров и Антон Чавдаров

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.