Какви са най-важните задачи пред българските посланици на Евросъюза?

Докато погледите днес са приковани към София, в Брюксел са в работен режим. В момента, в който България обяви Балканите за приоритет на своето председателство, Брюксел готви стратегия за разширяването на Евросъюза точно в този регион. Стратегията трябва да бъде готова до месец.

От Балканите дойде и един от първите неочаквани проблеми пред Съюза в началото на годината. Две страни-членки: Словения и Хърватия влязоха в териториален спор.

Официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС в снимки

Според анализаторите, председателството е шанс гласът на малките държави да се чуе.

„За големи страни председателството минава почти незабележимо в страната и няма някакво силно влияние във вътрешната политика и ситуация. В по-малки страни, особено пък когато е за първи пък има силно отражение. Политиците ви стават посланици както на народа, така и на ЕС”, заяви Лоренцо Консоли, експерт от Института за социални науки IHECS.

А най-важните задачи пред българските посланици на Евросъюза са няколко. Част от тях - да убеди Хърватия да приложи решение на международния съд за границата си със Словения. Другата гореща точка - Полша. За да убедят страната да спазва върховенството на закона, от Брюксел възнамеряват да обвържат това изискване с получаването на еврофондове.

И един от най-важните въпроси са парите: Какъв дял европейските средства ще останат за страни като нашата след напускането на Великобритания. Брюксел предвижда намаляването на фондовете наполовина и увеличаване на членските вноски. Самата Великобритания пък ще получи сметката за напускането си по време на нашето председателство. Всъщност България поема председателството на мястото на Великобритания.

Жан-Клод Юнкер: Комисията е на страната на България

„Ако Великобритания председателстваше вероятно щеше да се фокусира върху международни теми или Тръмп например. А всъщност сега за вас проблем ще бъде Brexit. Трудната част от преговорите тепърва започва и ще трабва да лавирате между различни интереси, които ще се сблъскат и единността на 27 ще бъде под въпрос България трябва да внимава защото ще бъде дърпана от различни страни. Добре, че премиерът Борисов има широки рамене и мисля, че ще е ОК”, пошегува се Бруно Уотърфилд от в. „Таймс”.

А днес, в денят, в който България официално застава начело на Евросъюза, комисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел обяви в Брюксел плановете на Европейската комисия да инвестира съвместно с държавите-членки в изграждането на европейска суперкомпютърна инфраструктура от световна величина.

Наблюдателите коментират още, че първото председателство за всяка страна е нещо като ускорен курс по опознаване на европейските институции. Сега на ход са българските и европейските чиновници. 

Репортер: Антоанета Николова

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.