Турция се надява българското европредседателство да помогне за ускоряването на преговорите й за членство в ЕС

Анкара е категорично против статута на „привилегирован партньор“ на ЕС, заяви турският министър по европейските въпроси Йомер Челик, цитиран от БГНЕС.

Ердоган: До седмица кюрдските терористи в Сирия ще бъдат ликвидирани

Според него всяка инициатива, която допуска предоставянето на такъв статут на Турция, ще бъде отхвърлена и никой няма правото да предлага на страната статус на държава от „втора класа“. Той посочи, че споровете около предлаганото „привилегировано партньорство“ са се актуализирали след преговорите между Реджеп Ердоган и Емануел Макрон на 5 януари т.г. в Париж, но позицията на Турция по този въпрос е пределно категорична.

Чавушоглу: Ердоган иска да възстанови добрите си отношения с Меркел

"Ние няма да приемем никакво „привилегировано партньорство“ и считаме подобни инициативи за неморални", подчерта министърът. Той заяви още, че Турция не може да бъде възприемана като лагер за бежанци, с който е необходимо да се сътрудничи по въпроса за предотвратяване на нелегалната миграция, или пък като военен щаб за връзка по борбата с тероризма.

Борисов пред Туск: Турция е стратегически партньор за ЕС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Турция трябва да бъде възприемана в качеството й на държава, коментира министърът по евроинтеграцията. Българското европредседателство е широко отразявано в турските медии, акцентира се на надеждите на Анкара, София да посредничи за ускоряване на преговорния процес за членството на Турция.

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.