Захариева призова БСП да послуша Станишев и да поправи решението си за конвенцията

В сряда в парламента ще има отворен дебат за Истанбулската конвенция, на който каня всички народни представители, които се интересуват”, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на пресконференция на ГЕРБ.

„Имаме изключителна воля да направим максимално отворен дебат и да запознаем всички. Поканени са и представителите на вероизповеданията, разговаряла съм с някои от тях и те имат притеснения“, обясни Караянчева.

БСП ще гласува "против" ратификацията на Истанбулската конвенция

По думите й в парламента има смисъл да се говори, за да може гражданите да се успокоят и да се види, че „популизмът понякога е много вреден“.

„Истанбулската конвенция има за цел да покаже, че християнска Европа не приема стереотипите и приемането за нормално в други части на света жените да бъдат принуждавани да се омъжват, да бъдат осакатявани, изнасилвани”, каза от своя страна външният министър Екатерина Захариева.

Как Истанбулската конвенция ще промени живота на жертвите на насилие?

„Много е странно това разминаване в позициите, когато сме в Брюксел подкрепяме, а в България за политически дивиденти се противопоставяме. Призовавам хората, специално народните представители, внимателно да се запознаят с конвенцията“, посочи външният министър.

Никъде няма текст, който ще принуди България да признае еднополови бракове или „трети пол. Терминът „социален пол“ всъщност е от 70-те години, много широк в социологията, който означава разчупване на стереотипите за двата пола - мъж и жена, които поставят жената в неравноправно положение“, обясни още Захариева.

МИРЕН ПРОТЕСТ: Десетки поискаха ратифициране на Истанбулската конвенция

„Много се надявам в предстоящите обсъждания българските социалисти да послушат Сергей Станишев и да поправят политическата грешка, както той я нарече”, каза външният министър.

Истанбулската конвенция ще бъде подписана в ЕС и окончателно приета. След приемането ѝ тя ще стане задължителна за прилагане у нас“, обясни правосъдният министър Цецка Цачева.

Премиерът предлага Истанбулската конвенция да се изчисти от чуждици

„Всички притеснения, възражения, неясноти могат да бъдат разсеяни, ако всеки спокойно и непредубедено прочете текстовете в нея. Не става дума за „трети пол”, категорично е записано, че понятието пол не замества съдържанието на понятията мъж и жена, а това е само за целите и нуждите на конвенцията“, обясни още Цачева.

Целият текст на Истанбулската конвенция може да прочетете ТУК. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес