Московиси се закани, че ще им окаже натиск, за да променят данъчните си системи

Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси обвини няколко европейски държави, между които Ирландия и Холандия, че са данъчни „черни дупки” и обеща да им окаже натиск, за да се променят, съобщи БГНЕС.

ЕС вади 9 държави от черния списък за данъчни убежища

„Очевидно много държави в ЕС са места, където е налице агресивна данъчна оптимизация”, каза Московиси пред репортери в Брюксел.

„Някои европейки държави са черни дупки…Искам да обърна внимание на това”, посочи еврокомисарят.

НАП с разяснителна кампания как да плащаме данъците си

Бившият френски министър на финансите Московиси направи изявление преди среща на финансовите министри на блока, на която броят на държавите, включени в черния списък на данъчните убежища, трябва да бъде намален от 17 на девет.

ДАНЪЦИ ПО НОВИ ПРАВИЛА: 1% облекчение, ако харчим парите си онлайн

Когато списъкът беше оповестен през декември, НПО „Оксфам” каза, че четири европейки държави – Ирландия, Люксембург, Малта и Холандия, заслужават да са в този списък, ако критериите на ЕС се прилагат справедливо.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 30 ГОДИНИ: Конгресът на САЩ гласува мащабна данъчна реформа

Московиси отрече това, но добави: „Ако разберете, че данъчните потоци отиват в тази или онези страна: Ирландия, Холандия, Люксембург, Малта, Кипър…, нека да поговорим как да решим нещата”.

ОСНОВНА ВЕРСИЯ: Стрелбата срещу данъчния шеф е заради работата му

Очаква се финансовите министри да помилват 8 държави, сред които Панама и Южна Кория, и да преминат към „сив списък” на държави, поели ангажимент пред ЕС да променят данъчните си закони.

Задържаха данъчни, искали 7 000 лева от собственик на автосервиз

В момента сивият списък включва 47 държави и ще бъде допълнен с 8, извадени от черния списък, сред които са ОАЕ, Тунис, Монголия, Макао, Гренада и Барбадос.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.