Вицепремиерът смята, че те могат да са "чудесно лоби" за страната ни

Недоумявам защо българските общности в чужбина бяха изключени от темата за българското европредседателство. Това каза на пресконференция вицепрезидентът Илияна Йотова по повод една година от встъпването си в длъжност.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО: Радев: Парламентарната република атрофира

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО: Радев се отчита за първата година от мандата си

„За съжаление, срещнах една разделена България и един обезверен народ. Хората очакват от нас да бъдем и техни говорители. Хората очакват промяна. Фокусът в моята работа беше тази с нашите сънародници зад граница, с разбирането, че не са само формални задължения, а кауза. За тези хора България е истинската родина. Със силата на президентската институция искам да им кажа, че България стои зад тях. Казах им навсякъде, че те са огромен потенциал за страната. Амбицията ми надскача отделни политики, надскача един мандат“, заяви Йотова. 

Мандатът на Румен Радев - равносметката за първите 365 дни (ВИДЕО)

Румен Радев - лупинги и приземяване в политиката

Тя уточни, че не могат да върнат всички наши сънародници у нас, но могат да работят спешно за съхранение на самосъзнанието. „Българските общности могат да бъдат чудесно лоби на България. Недоумявам защо тези общности бяха изключени от темата за българското председателство. С ясното съзнание сме, че тази политика не може да бъде самоцел. Срещнах се с българските общности в 10 страни с ясното съзнание, че решаваме конкретни проблеми. Очертавахме дългосрочни перспективи. Вчера един български министър каза фразата, че България в това председателство не трябва да има позиции, защото решенията се взимат от ЕС. Питам аз - а къде сме ние?“, запита вицепрезидентът.  

Президентът проведе среща с германските инвеститори у нас

„Галъп”: 56% вярват в президентската институция (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.