Решението беше взето след поредица от протести

Добив на газ в Добруджа няма да има. Това решение беше взето на заседание на експертния екологичен съвет в РИОСВ Варна. В полза на инвеститора са гласували само трима от общо 36 екоексперти.

Специалистите обясниха, че в доклада за въздействието върху околната среда на компанията „Русгеоком“ БГ има сериозни пропуски, които не гарантират, че няма да се допусне замърсяване на водата и почвата в Добруджа.

Ще има ли добив на газ в Добруджа?

До извънредното свикване на експертния съвет се стигна след множество протести на местното население срещу намерението на инвеститора да изгради 8 площадки за добив на газ с 41 сонди.

Решението на екоинспекцията може да се обжалва в съда.

ОКОНЧАТЕЛНО: Добруджа каза „не” на добива на газ

„Ако се замърси водата при добив, не е изяснено как тая вода ще бъде почистена, с оглед да не постъпи във водоизточниците на населените места, от където черпят вода”, коментира председателят на ЕЕС към РИОСВ-Варна Тодор Колев.

„Радваме се, че уважиха това наше становище и наистина признаха, че съществува такъв риск”, каза Атанас Атанасов, жител на Генерал Тошево.

НАПРЕЖЕНИЕТО В ДОБРУДЖА: Да има ли сондажи за природен газ?

„Съда има право да реши, но смятам, че аргументите, които са посочени дават една солидна основа, това решение да влезе в сила”, коментира Петко Цветков, експерт ОЦОСУР-Варна. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.