Има грандиозни пропуски в контрола, коментира д-р Бобадова

„Това е грандиозна трагедия, детето си е отишло. Това е сериозен сигнал към хората, които трябва да контролират отглеждането на домашни любимци, какво се случва”. Така д-р Мила Бобадова коментира трагедията в пазарджишкото село Мокрище, при която домашно куче уби 3-годишно дете.

Кучето, убило 3-годишно момче - недохранено и на вериги, детето - без надзор

„Това е едно животно, живеещо в покъртителни условия. Животното е на една верига, от която не може да се наведе да пие вода, недохранено е, кльощаво е, изглежда покъртително. Най-вероятно това е причината”, коментира д-р Бобадова, която е бивш председател на Комисията за контрол и професионална етика към Българския ветеринарен съюз.

Според нея кучето е вързано на двора с цел да пази къщата.

Домашно куче уби 3-годишно дете

„Евтаназията на това куче няма да реши проблема”, заяви д-р Бобадова. „Проблемът е по-дълбок, контролните органи трябва да се задействат”.

Тя обясни, че в момента Българската агенция по безопасност на храните трябва да контролира недобросъвестните собственици на кучета.

След като куче уби дете: Ще останат ли арестуваните зад решетките?

„Очевидно има грандиозни пропуски”, заяви д-р Бобадова. „Това животно няма регистрация, няма чип, не съществува в ничий регистър”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.