Сърбия и Черна гора трябва да станат част от ЕС до 2015 година

Еврокомисията възнамерява да ускори процеса по присъединяването към ЕС на държавите от Западните Балкани, съобщават БГНЕС и в. „Ди Велт“. 

Борисов и Тони Блеър обсъдиха съвместни инициативи за Западните Балкани (ВИДЕО+СНИМКИ)

Става дума за Република Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Република Косово. „Членството на страните от Западните Балкани отговаря на политическите и икономическите интереси на ЕС“, смятат в ЕК.

Борисов: Има една несправедливост, която Европа трябва да поправи – Западните Балкани

Според представители на Еврокомисията Сърбия и Черна гора ще се присъединят към ЕС до 2025 г. „При силна политическа воля, при реализиране на реформите и урегулиране на оставащите спорни въпроси със съседите Черна гора и Сърбия ще бъдат готови да станат членове на ЕС“, се отбелязва в документа.

Юнкер: България е вдъхновение за страните от Западните Балкани (ВИДЕО+СНИМКИ)

В същото време ЕК смята за необходимо преди това да се сключи „юридически обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово“.

Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви на 8 ноември миналата година, че според него Сърбия и Черна гора ще влязат в състава на ЕС до 2025 г. В момента кандидати за присъединяване към ЕС са пет държави: Черна гора, Сърбия, Турция, Албания и Македония.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.