Понякога условията, при които се трудят, се разминават силно от обещаното им, обясниха експерти

Великобритания, Италия, Германия - това са държавите, от които най-често български работници са се оплаквали от условията на труд. Това заяви в ефира на NOVA Яна Каролева-Стоянова от Националната телефонна линия за борба с трафика на хора.

Темата излезе на дневен ред, след като разследване на Би Би Си разкри ферма във Великобритания, в която чужди работници работят в робски условия. Във фермата се оказа, че няма българи.

ЕКСКЛУЗИВНО: Ферма за модерно робство или бригада за бране на цветя?

В много други обаче има наши сънародници, които живеят и работят в условия, много по-различни от обещаните им преди да заминат.

„Когато говорим за трафик на хора, не е задължително някой да е бил вързан и хванат с белезници”, обясни Яна Стоянова.

„РОБСКИ” ГУРБЕТ: Екип на NOVA влезе във ферма за цветя във Великобритания

По думите й основният въпрос е дали работниците са получили това, което им е било обещано преди да заминат.

„Не е задължително работниците да са били пребити или насилвани”, потвърди и Антоанета Василена от асоциация „Анимус”. По думите й дори само да са подведени за условията, при които ще работят, това пак попада в графата на трафика на хора с цел трудова експлоатация.

„През 2003-2004 г. за пръв път с български журналисти посетихме ферми в Северна Гърция, в които българите буквално спяха в оборите на сламата с животните. Но вече сме 2018 година, иска ми се да сравняваме нещата с нещо по-нормално”, коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ. „Фирмите масово минават по тънката лайсна от това, което е обещано на работника”, допълни Димитров.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.