Миролюба Бенатова от мястото, разпознато като ад за гурбетчиите

Фермата в Корнуол, Великобритания, от която българи разказват, че едва са успели да избягат, се намира на 100 километра от тази, разобличена в разследване на Би Би Си. Това показа проверка на екип на NOVA на място. Там отиде Миролюба Бенатова.

„РОБСКИ” ГУРБЕТ: Екип на NOVA влезе във ферма за цветя във Великобритания

По-голямата част от българите, които работят в подобни ферми, не се оплакват от самата работа, но са недоволни от битовите условия. В лагера в Майкълстоу живеят 140 българи и още толкова румънци. Те работят като берачи на нарциси, в пакетажни цехове и дори в завод за мрамор в област Корнуол.

Има и българи, които са доволни от условията на живот. Пред камерата на NOVA те показаха къде живеят и обясниха, че не са тормозени и притеснявани от никого. Собственичката на бунгалата обаче отказа разговор пред камера. 

Българи, работили като роби в британска ферма: Там беше ад!

СЪВРЕМЕННО РОБСТВО: Как да избегнем трудова експлоатация зад граница?

 

Недоволните пък разказаха, че спят в каравани, в които нямат душове. С дни нямат ток и стоят на студено. Казват, че ако имат пари, биха се махнали оттам. За някои разходите за живот са прекалено големи.

По последни данни на на Нациналноя земеделски съюз, изнесени преди няколко дни от в. "Гардиън", във Великобритания има недостиг на сезонни работници. 4300 места остават незаети и събирането на реколтата във всички сектори на земеделието е под въпрос. Смята се, че заради Brexit се е създало впечатлението, че Великобритания е расистка държава и това е довело до отлива на сезонни работници.

Великобритания няма да гони българите след Brexit

Започнала е процедура по отнемане на лиценза на фирмата посредник, която е изпращала работници във фермите в Корнуол. Това съобщиха за Новините на NOVA от Инспекцията по труда. Нарушенията, които са установили проверяващите, са, че фирмата не е имала договор с работодател във Великобритания. Не е предоставяла трудови договори на работниците преди заминаването им за чужбина. 

Повече гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.