Наредба предвижда за високите сгради да се ползва 100% негорими материали

Драстичен скок в цената на санирането и хаос с обновяването на жилищата. Предупреждението идва от бизнеса, а причината е в предложени помени в наредба, според която високите сгради ще се изолират само със 100% негорими материали.

Наредбата казва, че всички материали трябва да са 100% негорими, дори и най-малките като дюбелите, например.

Тук обаче идва едно голям но. Освен 100% негорими, всичко това е и 100% по-скъпо. Границата, която законодателят обмисля, е 28 метра или една 10-етажна сграда.

МРРБ: Общините да контролират по-строго санирането

По данни на бизнеса обаче всичко това ще доведе до огромен хаос на пазара. Според сега действащите цени, говорим за 2 до 3 пъти по-скъпи материали.

Разлика има и при парите за труд- около 20% по-скъпо взимат строителите за работа със стъклена или каменна вата.

И най-сериозното притеснение на строителите- конструкцията на старите сгради нямало да издържи на тежката вата.

Равносметката правим с Димитър Начев, инвеститор и строител от реалния бизнес.

„Равносметката е три пъти по-скъпо”, обяснява Начев.

Цената на негоримите материали, според пазарните оферти, е значително по- висока.

Освен това ватата тежи в пъти повече, а бизнесът се притеснява, че старите високи сгради няма да издържат.

„По-тежка е и по-трудно се работи. Ватата по-високите етажи ще натежи на конструкцията. Ватата е хубаво нещо, но е само за къщи”, обясни Начев.

Обикновената изолация лесно се разгаря при сравнително ниска температура. Ватата, пък, издържа на около 1000 градуса. Новата наредба предвижда всички сгради високи над 28 метра да се санират само със 100 % негорими материали. От регионалното министерство са категорични, че новите изисквания няма да доведат до хаос.

ПРОВЕРКА УСТАНОВИ: Санирали сгради с материали с по-ниско качество

„Определено е по-скъпа каменната вата, но това са изисквания за безопасност, те не са измислени от нас или от вас. Относно програмата - имаше единични проблеми, но те се решават веднага със общинските администрации, така че българските граждани, трябва да бъдат спокойни, че блоковете се санират с държавни и европейски пари”, заяви регионалният министър Николай Нанков.

„Нашият възложител или МРРБ е предвидило в закона за по-високите сгради, по-висока цена”, коментира Йордан Николов от Българската ясоциация за изолации в строителството.

Парче от изолация на блок падна върху главата на жена (ВИДЕО+СНИМКИ)

От бизнеса обаче са на друго мнение. Разказват, че ако промените влязат в сила, на пазара дори нямало достатъчно материали. Производителите на вата били единици, а за вноса имало квота.

„Аз имам квота от Турция да вкарвам само по 2 тира месечно. Ще има обществени поръчки, но няма да има желаещи”, обяснява Начев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.