В адския огън са загинали две от животните

Районната прокуратура във Варна води досъдебно производство за палеж на кучкарник в местността Боровец. В адския огън са загинали две от животните, а други две са настанени във ветеринарна клиника и ако оцелеят, ще останат с трайни увреждания.

Тригодишният Бъди е едно от оцелелите кучета от огнения ад. Имал е късмет, защото два дни преди инцидента доброволката Деси го взима при себе си.

В този приют са живеели девет кучета, докато им търсят дом. Почти всеки ден за тях са се грижили доброволци от Animal Hope. Сред тях е и Деси, която, без да подозира, се превръща в спасител на Бъди. Тя е и първата, която идва след пожара.

Кучета изгоряха при пожар във Варна, подозират умишлен палеж (СНИМКИ)

„Последната клетка беше напълно опожарена. Мечо и Беки - две от кучетата бяха напълно изгорели и в съседната клетка другите две кученца много лошо и те изгорели, само че бяха живи. Беше много тежко”, разказва доброволецът Десислава Попова.

Имотът е предоставен безвъзмездно на Animal Hope от българка, която живее в Испания. Идеята е била в къщата да настанят човек, който се нуждае от дом, а в двора да се отглеждат кучета, докато се търсят осиновители. Реално обаче приютът за кучета няма лиценз.

„Опитахме се да направим рай в центъра на ада. Просто късно разбрахме, че сме в ада. Кучетата лаят, всички кучета лаят, нормално е. Да, имало е случаи, в които куче лае повече от другите и са ни правили забележка, но повечето от хората тук дори ни помагаха”, заявява Светла Димитрова, Animal Hope - Варна.

Доброволците от приюта са категорични, че палежът е умишлен, а като извършител посочват съседа, който живее отсреща. Многократно са имали конфликти с него, заради които са подали над 10 жалби в полицията.

Екип на NOVA потърси човека, сочен от доброволците като извършител. Къщата му е оградена от висока бетонна ограда, а на портата няма звънец.

Към момента прокуратурата все още разследва инцидента, за да установи извършителя. Назначени са пожаро-техническа и ветеринарномедицински експертизи, тъй като има пострадали животни.

А докато разследването тече, доброволците разчистват останките от кучешкия приют.

От Animal Hope отправят и апел към всеки, който може да помогне. В момента се търсят приемни домове за оцелелите кучета и друг имот, в който да изградят нов приют.

Ето и данните на дарителската сметка:

First Investment Bank - Bulgaria
BIC: FINVBGSF
IBAN: BG56 FINV 9150 1215 7665 63
PayPal: animalhope.varna@gmail.com

Можете да помогнете и като изпратите SMS на 17 777 с текст DMS ANIMAL.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.