Това стана ясно при изслушване на председателите на двете служби за сигурност в парламента по казуса с ЧЕЗ

Процесът около продажбата на активите на ЧЕЗ в България е бил следен от ДАНС и ДАР още от 2010 г. Най-стара информация изнесоха от агенцията по разузнаване. Председателят на службата Драгомир Димитров каза, че информация за намерението на ЧЕЗ за продажба на активите й у нас има още от 2010 г. Това стана ясно при изслушване на председателите на двете служби за сигурност в парламента по казуса с ЧЕЗ.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК

Според данните чешката група е била притеснена от намеренията на българската държава да преразгледа отношенията си с ЕРП-тата. В този период най-сериозни преговори за продажба са водени с "Енерго Про", която обаче не е проявила интерес. Димитров каза още, че в началото на 2012 г. интерес за придобиване на ЧЕЗ е имало от руски холдинг и американска компания. По думите му в най-напреднала фаза са били преговорите с руски холдинг, контролиран от руската държава и "Газпром", но холдингът се е отказал по икономически причини.

СНИМКИ ОТ ИЗСЛУШВАНЕТО В ПАРЛАМЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Председателят на ДАР изнесе и информация, че ЧЕЗ е струвала 240 млн.евро, като чешките представители на фирмата са имали готовност да направят отстъпка в цената до 200 млн.евро. Според данни от проучване на финансова институция, поръчано от участник в търга за сделката, активите на ЧЕЗ у нас се оценяват на 225 млн.евро. 

НА ЖИВО: Извънредно обсъждане на сделката за ЧЕЗ в парламента (ВИДЕО)

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев коментира, че дружеството не е част от стратегическите обекти в България. Георгиев каза, че през 2014 г. в агенцията са били получени данни за намерение на ЧЕЗ за продажбата на активите у нас, които са били свързани с протести от февруари 2013 г., както и заради открита процедура на КЕВР за отнемане на лицензи на дружества снабдяващи с електрическа енергия.

БСП започва подписка за спиране на сделката за ЧЕЗ

По думите на Георгиев чрез разузнавателни способи и издирвателни дейности през 2014 г. са постъпили данни, че ЧЕЗ започва действия за определяне на активите си у нас, които могат да бъдат продадени. През 2015 г. е била получена информация, че ЧЕЗ предвижда поетапно преустановяване на дейностите си в България, но като запази мажоритарния си дял в снабдителното предприятие "ЧЕЗ Електро България", основен източник на приходите на ЧЕЗ. През този период евентуални купувачи на активите у нас са били руско дружество и българо-австрийска компания. Водени са били и преговори с турски инвеститор. 

Гинка Върбакова: Политизирането на продажбата на ЧЕЗ се сатанизира (ВИДЕО+СНИМКИ)

През 2016 г. ЧЕЗ отправя предложение до 6 чуждестранни фирми за продажба на дружеството в България. След това през 2017 г. ЧЕЗ провежда разговори с представители на"Инерком" и ТЕЦ "Бобов дол" във връзка със сделката за продажба. 

Държавата иска контролен дял в ЧЕЗ (ВИДЕО+СНИМКИ)

По данни на ДАНС ТЕЦ "Бобов дол" са подали оферта от 302 млн.евро, като след това тя е завишена до 360 млн.евро, а "Инерком" подава оферта за 290 млн.евро, като след това тя е завишена на над 300 млн.евро. По данни от разузнаването най-голям интерес за купуване на българските активи е имало от "Енерго Про".

Георгиев изнесе и данни, че е имало водени прокурорски преписки от 2010 г., 2014 г., 2015 г. и 2016 г. във връзка със семейство Върбакови. Георгиев допълни, че четири от преписките са прекратени, а по две от тях работата продължава и няма повдигнати обвинения.

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.