Откриват изложбата "Знаци на свободата и героизма" по случай националния празник

По случай 140-годишнината от Освобождението на България на 3 март в Националния исторически музей (НИМ) откриват изложбата „Знаци на свободата и героизма”, посветена на Руско-турската освободителна война.

„Изложбата се състои от съвременна живопис на български и руски автори, фотографии, правени по време на войната, както и оригинални ценни експонати от фонда на НИМ”, разказа кураторът д-р Михаил Симов.

До момента експозицията е гостувала в няколко български града. Специално за изложбата НИМ експонира от своите фондове оригинални оръжия и предмети, използвани по време на Руско-турската война. Представени са основните системи огнестрелно оръжие на въоръжение в руската и османска армия по време на войната – руските пушки Крнка и Бердана и използваните от османците Снайдер-Енфийлд и Мартини-Хенри. Експонатите включват и хладно оръжие – кавказки шашки, руска драгунска сабя и турска парадна офицерска сабя.

БЯЛО, ЗЕЛЕНО, ЧЕРВЕНО: Кой е първообразът на българското знаме?

Сред експонатите се открояват някои лични вещи на личности, свързани с войната като жезъла, принадлежал на граф Николай Игнатиев, дарен на музея от неговия внук. В една от витрините е поместена барутница-рог на осетинеца Николай-Дудар Караев, приятел на капитан Петко войвода, доброволец в българското Опълчение, участвал в боевете за Шипка и Стара Загора.

УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ: Опълченци с подаръци за депутатите

Могат да се видят още далекоглед на българския опълченец Трифон Каменов, бинокъл на руски офицер, участник във войната, а също и изящно изработен сребърни поднос и кошничка, използвани при посрещането на руските войски, начело с ген. Гурко в Пловдив.

"Аз съм българче" оживява в София (ВИДЕО)

Особено внимание заслужават участващите в изложбата старинни фотографии. Освен като незаменими документални свидетелства за историята на Освободителната война, те могат да се разглеждат като самостоятелни художествени произведения - шедьоври на ранната военна фотография. Моменти от войната за поколенията са запечатали Франц Душек, Михаил Равенски и Александър Иванов. Пред техния обектив попадат император Александър II, бъдещият княз на България Александър Батенберг, висши руски и румънски пълководци, войници и офицери, но също така и обикновени българи – деца, продаващи тютюн, българско хоро в центъра на Бяла, Русенско и др.

Входът за изложбата на 3 март е свободен. Тя ще остане в НИМ до 3 май.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.