Неговата задача ще бъде обмен на информация и хармонизиране на нормативната база

КЕВР предлага постоянно действащ орган на балканските енергийни регулатори. Неговата задача ще бъде свързана с обмен на информация, хармонизиране на нормативната база и съгласуване на стъпки в посока на бъдещо пазарно обединение. Това съобщи председателят на регулаторния орган Иван Иванов, цитиран от БТА.

КЕВР: Ще извършим контрол след смяната на собственика на ЧЕЗ

Идеята е възникнала в рамките на регионална среща, в която участват регулаторите на България, Република Македония, Гърция, Сърбия и Черна гора по въпроси на газовата свързаност в региона и перспективите за обединение на пазарите за електроенергия в Югоизточна Европа. 

Българска банка за развитие: Нито лев от банката не е ангажиран с ЧЕЗ

Участниците в срещата разгледаха развитието на проекта IGB за изграждане на междусистемната газова връзка "Комотини-Стара Загора" като важна част от Южния газов коридор, създаващ възможности за алтернативни маршрути и доставчици на природен газ за Балканите и Европа. 

Според Иван Иванов сроковете на изграждане се спазват както от българска, така и от гръцка страна. Очаква се трасето с дължина 180 километра, от които 150 километра ще бъдат на българска територия, да бъде завършено в средата на 2020 г.

Експерт: КЕВР е беззъб регулатор заради проваления Закон за енергетиката

"Очаква се допълнително финансиране от Европейската инвестиционна банка, а размерът ще бъде въпрос на преговори", уточни Иванов. 

Каракачанов: Не виждам защо Теменужка да бъде жертвана

Иванов уточни, че е активна кореспонденцията между двата регулатора - КЕВР (България) и RAE /Гърция, за да се оформи окончателната рамка за реализиране на връзката и за определянето на нормата за възвръщаемост. Според него разговорите между двете страни и ЕК са на етап, който дава основание да се очаква, че в края на Българското председателство на Съвета на ЕС ще се направи символична първа копка за интерконектора "Комотини-Стара Загора". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.