Това заяви британският външен министър Борис Джонсън

Великобритания ще продължи да бъде ангажирана със сигурността и отбраната на Централна Европа и след Brexit и ще защитава правата на унгарците, работещи на нейна територия. Това заяви британският външен министър Борис Джонсън, който е на посещение в Будапеща, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Мей изложи "трудните факти" за Brexit: Животът ще е различен

След среща с унгарския си колега Петер Сиярто Джонсън заяви, че очаква британците в Унгария също да получат добра сделка, но не уточни какво има предвид. 

Тони Блеър: Ако ЕС промени подхода си към имиграцията, може да няма Brexit

Правата на британските граждани в ЕС и на европейските граждани във Великобритания са един от основните проблеми в преговорите за планираното оттегляне на страната от ЕС, припомня "Ройтерс".

"Изключително важно е да подчертаем, че Великобритания ще остане ангажирана със сигурността и отбраната на нашите приятели в Централна Европа", подчерта Джонсън на пресконференция. "От голямо значение е да защитим техните права (на унгарците във Великобритания - бел. "Ройтерс"), да им дадем подкрепата, от която се нуждаят", добави той.

Страните от ЕС са готови да увеличат вноските си в общия бюджет

В сряда британското правителство заяви, че гражданите на ЕС, които пристигат във Великобритания след преходния период за Brexit ще могат да кандидатстват за разрешение да останат в страната за неограничен период, но правата им ще зависят от британското, а не от европейското законодателство.

КЛЮЧОВА СРЕЩА В БРЮКСЕЛ: Колко ще плаща България след Brexit?

Намаляването на имиграцията беше ключова причина за решението на британците да напуснат ЕС след големия приток на европейски граждани, особено от по-бедните източноевропейски страни. Също като Великобритания, унгарското правителство, което води ожесточена антиимиграционна кампания преди изборите през април, настоява националният суверенитет да бъде защитен в ЕС.

Лондон иска по-дълъг преходен период след Brexit

Милиони граждани на Централна и Източна Европа работят във Великобритания. Лондон често е наричан "втория по големина унгарски град" след Будапеща, отбелязва Ройтерс.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.