Същевременно ще има съкращения в Кохезионната политика

Европа обсъжда дали да вдигне вноските за членство в Съюза след напускането на Великобритания. Вече е ясно, че броят на евродепутатите ще бъде намален с 45 души. 

Днешният съвет беше първият за Бойко Борисов в ролята му на ротационен председател даде старт на разговорите за бъдещето разпределение на бюджета и присъединителните фондове. Един от основните въпроси обаче е за това как да бъде запълнена финансовата дупка след излизането на Великобритания. Категоричен отговор не беше намерен.

КЛЮЧОВА СРЕЩА В БРЮКСЕЛ: Колко ще плаща България след Brexit?

Лидерите са единодушни - трябва да се осигурят допълнителни средства за отбрана, сигурност и справяне с имигрантската криза. Но тепърва ще се реши дали и с колко да се увеличи членският внос на всяка страна, или ще се режат европейски фондове. Предложението на Брюксел е всяка страна да дава с 1% повече от брутния си вътрешен продукт.

„Разговорите за пари не са лесни, но мога да кажа със задоволство, че повечето лидери са с отворен подход без да слагат условия. Съгласихме се, че трябват повече пари, но ще трябва първо да оценим точно сметката за Brexit”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

„За да опазим кохезионните фондове за земеделие които са 70% от бюджета трябва да намалим други области, а и да се справим с повече средства за имиграцията и сигурността. Няма хармония, когато се говори за пари и любов в семейството”, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

България е съгласна да увеличи вноската си,тъй като е нетен получател и за всяко внесено в бюджета евро взима три обратно.

„По-изгодно за нас е за увеличаване на бюджет, ние сме от нетните получатели”, заяви Борисов.

Кохезията обаче ще е трудна тема.

В рамките на Съвета Борисов имаше отделна среща с Юнкер, Ангела Меркел и гръцкия премиер Ципрас. Четиримата свериха часовници по политиката за имиграция и за предстоящите преговори с Турция на срещата на върха във Варна след месец. Дали срещата ще се състои обаче ще се реши дни преди това.

А въпреки сериозните разговори и спорни теми имаше място и за закачки. Жан-Клод Юнкер погали Борисов по главата, като причината за това се оказа, че колегите му видели в новата подстрижка на гръцкия премиер Алексис Ципрас опит за подражание на стила на Борисов.

Информация: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК