За първи път се коментира как ще се пълни дупката от 10 милиарда евро годишно

Ключова среща на върха в Брюксел. Европейските лидери решават как ще се разпределят парите след напускането на един от най-щедрите донори – Великобритания.

Първата лидерска среща за Борисов като председател на Европейския съвет е и първата, на която се подхваща темата как да се запълни дупката от 10 милиарда евро годишно, след като Великобритания напусне. Точно затова британският премиер не получи покана за участие.

Среща на върха: Европейските лидери обсъждат бъдещето на съюза

Останалите 27 държави от общността са изправени пред нелека дилема – да запълнят дупката от Brexit и да осигурят допълнителни средства за отбрана, сигурност и имиграция.

Европейската комисия и водещи лидери, като френския президент Еманюел Макрон, настояват за по-амбициозен европейски бюджет след Brexit и увеличаване на членските вноски с над 1% от Брутния вътрешен продукт на всяка страна.

„Ако искаме да имаме нови политики и приоритети, ориентирани към бъдещето политики, и ако не можем да редуцираме старите, тогава държавите ще трябва да плащат повече”, заяви Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК.

За България това означава около 4 милиона евро на година. Срещу вноската страната ни получава три пъти повече средства от Европа. Или казано просто - за всеки даден лев България взима три обратно.

Лондон иска по-дълъг преходен период след Brexit

„По-изгодно за нас е да се увеличи вноската, защото ние сме от нетните получатели. Кохезията обаче ще е трудна тема”, заяви премиерът Борисов.

Той, гръцкият му колега Алексис Ципрас, Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер „свериха часовници” по политиката за имиграцията и преговорите с Турция, които ще са във фокуса на срещата на върха във Варна след месец.

„Не е лесно или приятно задължение да се организира такава среща. Много е деликатно да събереш Юнкер, Туск и Ердоган на вечеря. Това е изключително тежко и натоварено. Ще бъдат поставени въпроси, по които трудно ще се разберем, ако се разберем. Това ще бъде тежко изпитания за всички нас”, заяви Борисов.

Днес стана ясно, че във Варна ще има още една важна среща - на лидерите на франкофонските страни, по инициатива на люксембургския премиер.

Извън протокола стана дума и за прически.

„Преди малко канцлерката се пошегува с Ципрас, че се е подстригал като мен”, заяви Борисов.

България подкрепя предложението на Европейския парламент от освободените от британските депутати 73 места 46 да се замразят за потенциални нови страни-членки, а 27 да се разпределят по демографски принцип. При такова разпределение броят на българските депутати остава непроменен.

Информация: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК