Ще си проправи ли път популистката партия на комика Бепе Грило?

Оспорвани парламентарни избори в Италия. Страната избира ново правителство по изцяло нови правила. Пропорционалната система беше заместена с принципа "Първият печели всичко".

В Италия гласуват на парламентарни избори

Изборната активност е доста висока. В първите няколко часа бяха гласували близо 20% от избирателите - с 5 пункта повече в сравнение с последните избори преди 5 години. Изборът е трудно предвидим, тъй като една трета от гласоподавателите се колебаеха за кого да гласуват до последния момент.

По последните проучвания, направени преди изборите, водеща политическа сила се оформи популистката и евроскептична партия "Пет звезди", основана от комика Бепе Грило.

Приключва предизборната кампания в Италия

Европа залага на динозавъра на италианската политика 81-годишният Силвио Берлускони. Той се завърна на политическата сцена с амбицията да се противопостави на антиевропейските движения. Докато гласуваше, Берлускони беше изненадан от активистка на движението "Фемен". Младата жена се качи на маса и се съблече в избирателната секция.

Силната карта на Берлускони е председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, който е неговият кандидат-премиер, а самият той няма право да заема обществени длъжности заради присъда.

Председателят на ЕП – кандидат-премиер на Италия от партията на Берлускони

Подкрепата за партията на Берлускони е едва 16 процента, но с коалиционните си партньори има вероятност той да задмине популистите от "Пет звезди".

Италианците гласуват по нова избирателна система, смесваща пропорционалния избор с мажоритарен. Вероятността никоя партия да не спечели мнозинство е голяма. Затова анализаторите не изключват и широка коалиция по германски модел.

Пред изборните секции има големи опашки, което означава, че ще има интересен резултат. Италинците ще гласуват до полунощ българско време, когато и ще излязат първите екзитпол предвиждания. А първи официални резултати ще научим през нощта.

Какво означава това и ще си проправи ли път популистката партия "5 звезди"? Отговорите гледайте във видеото. 

Кореспондент: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.